Ρόδος: Το «Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων»

Share:

 

Μια ιδιαίτερη περίπτωση του ελληνο-ιαλικού πολέμου αποτελεί το «Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων». Αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση διότι τα νησιά της Δωδεκανήσου βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή (από το 1912), αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Δωδεκανησίους να πάρουν μέρος στον αγώνα για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Εκατοντάδες Δωδεκανήσιοι κάθε ηλικίας έσπευσαν να καταταγούν στο «Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων», ενώ ευελπιστούσαν ότι το «Σύνταγμα» αυτό θα δραστηριοποιούνταν στα Δωδεκάνησα για την απελευθέρωση των νησιών.

Επικεφαλής της προσπάθειας για τη συγκρότηση του «Συντάγματος» ήταν η δωδεκανησιακή νεολαία Αθηνών που δυναμικά ζητά να καταταγεί στο Στρατό. Η αποδοχή του αιτήματος αρχικά απορρίπτεται. Κατόπιν ορίσθηκε η Κεντρική Δωδεκανησιακή Επιτροπή υπό τον Ιωάννη Καζούλη και μετά από επιμονή ο Ιωάννης Μεταξάς κάνει δεκτή την κατάταξη των ιταλικής υπηκοότητας Δωδεκανησίων και την συγκρότηση «Συντάγματος Δωδεκανησίων» ως τακτικής Μονάδας του Ελληνικού Στρατού παρά τα προβλήματα εξοπλισμού και διοικητικής μέριμνας που υπήρχαν.

Η κατάταξη διήρκεσε από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1940 και παρουσιάστηκαν συνολικά 1.924 εθελοντές κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου, εκ των οποίων κρίθηκαν ικανοί οι 1.665, ενώ αργότερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 1.586 άνδρες. Ο αριθμός αυτός δεν αρκούσε για την πολεμική συγκρότηση ενός Συντάγματος έτσι η υπόλοιπη δύναμη συμπληρώθηκε από άλλους στρατιώτες που κυρίως καταγόταν από τα άλλα νησιά του Αιγαίου και από εφέδρους του πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous Article

“Μελέτη ΣΟΚ από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι 1 στους 482 ανθρώπους πέθανε εντός 30 ημερών από τη λήψη του εμβολίου”

Next Article

Κύπρος: Σκληρές καταγγελίες για τον ρόλο των κυανόκρανων της UNFICYP του ΟΗΕ