Σάλος εις την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον μετά την αποκάλυψιν του Ο.Τ. δια τας μεθοδεύσεις περί του «σκηνώματος» της Αγίας Ελένης

Share:
Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

Με δύο δημοσιεύματα ο Ο.Τ. ενώ όλα τα μέσα ενημερώσεως επαινούσαν τα περί της ελεύσεως κάποιων τεμαχίων, ως απεδείχθη τελικώς, αγνώστου «Αγίας», απεκάλυψε τας μεθοδείας σχετικώς με την πολύκροτον ετοιμαζομένην υποδοχήν. Η ΔΙΣ επελήφθη αμέσως του ζητήματος. Κατά τας τακτικάς συνεδριάσεις της από της 7ης έως και της 9ης  Φεβρουαρίου 2017 η Δ.Ι.Σ:

«Κατήρτισε την Ημερησία Διάταξη της Έκτακτης Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συγκληθεί την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου ε.ε. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των  εργασιών  της Συνόδου  Εισηγήσεις   θα   πρα­γματοποιήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με θέμα το μάθημα των Θρησκευτικών και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με θέμα την πορεία του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις προτάσεις: της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 13ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19ης Μαρτίου 2017 και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 5ης έως και 11ης Μαρτίου ε.ε.

Ακολούθως όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο, στα Ιεροσόλυμα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι σήμερα εκδικάζεται στα πολιτικά δικαστήρια η υπόθεση της αμφισβητήσεως της κυριότητος του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας επί του κτήματος Πεύκα Βέρδη στη Δυτική Αττική και δεσμεύθηκε για την παραχώρηση τμήματος της ως άνω εκτάσεως προς την Ιερά Σύνοδο για τη δημιουργία δομών προνοίας μετά την οριστική δικαίωση του ως άνω Ναού. Το δε υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη ιδρυμάτων και του προνοιακού έργου της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος…

Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή επί του ζητήματος της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ενημέρωσε τη Δ.Ι.Σ. για την πορεία των εργασιών της. Η Επιτροπή, έχοντας την εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου, συνεχίζει τις εργασίες της μέχρι να καταλήξει στα τελικά συμπεράσματα, τα οποία και θα υποβάλει προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση διευκρινιστικού κειμένου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων περί της Θεματικής Εβδομάδας με τον τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» για το σχολικό έτος 2016-2017 και αποφάσισε να το αποστείλει προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προς ενημέρωσιν των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών».

Δυσφορία

δια το «σκήνωμα»

της Αγίας Ελένης

Ως αναφέρει άρθρον του κ. Αιμ. Πολυγένη εις την ιστοσελίδα romfea.gr. της 8ης  Φεβρουαρίου 2017:

«Μεγάλη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνεδρίας της ΔΙΣ μηνός Φεβρουαρίου, για την έλευση του «σκηνώματος» της Αγίας Ελένης την άνοιξη από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συνοδικοί Μητροπολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφραζαν απορίες και ενστάσεις για την άφιξη του ιερού σκηνώματος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να εμφανίστηκε ενοχλημένος από την πρωτοβουλία να προσ­κληθούν στην τελετή υποδοχής του σκηνώματος βασιλείς και αρχηγοί κρατών χωρίς την τελική έγκριση της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το πέρας της ΔΙΣ είχε συν­άντηση στο γραφείο του με τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, όπου ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες της ελεύσεως, καθώς και για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Συνοδικοί Μητροπολίτες εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για πρόσφατο ταξίδι, καθώς και για τα όσα αναφέρονται στο (agiaeleni.gr) που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το σκήνωμα που θα έλθει στην Αθήνα τον Μάϊο, αλλά και για το αν πρόκειται για σκήνωμα τελικά.

Συναντήσαμε στο Συνοδικό Μέγαρο τον Επίσκοπο Φαναρίου, ο οποίος μας διευκρίνισε πως δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού, και ότι αυτά είναι τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης, τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929.

Επίσης ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε ότι πρόκειται για τμήμα της κάρας (ινιακό   οστούν,  βρε­γματικό οστούν, οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, θραύσματα), και το μεγαλύτερο τμήμα του υπολοίπου σώματος, το οποίο για λόγους ασφαλείας είναι σε ειδική λάρνακα σε σχήμα σώματος ασφαλισμένο με βουλοκέρι.

Συνοδικός Μητροπολίτης πάντως σχολιάζοντας το γεγονός, ανέφερε ότι «είναι άλλο να λέμε σκήνωμα και άλλο απλά τεμάχια ιερών λειψάνων, δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Πρέπει άμεσα να υπάρξει ενδελεχής συζήτηση και να ενημερωθεί λεπτομερώς η Σύνοδος επί του θέματος, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις»…

Άγια λείψανα της Ισαποστόλου λένε ότι έχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί και στο Παρίσι, και στα Τρέβηρα της Γερμανίας και στη Ρώμη και στη Βενετία… Οι ίδιοι οι Ρωμαιοκαθολικοί βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση για το που βρίσκονται τα αυθεντικά λείψανα της Αγίας…».

 

Previous Article

Ετεροφωνία εις μίαν «Σύναξη»

Next Article

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Διαβάστε ακόμα