Το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεδριάζει στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα.
Μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η συνεχιζόμενη δίωξη του σερβικού πληθυσμού και της εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.
«Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα υποστήριζε ότι όλα τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια επιλύονται ειρηνικά και μέσω διαλόγου, καθώς και ότι είναι εφικτή η ειρηνική συνύπαρξη Σέρβων, Αλβανών και όλων των άλλων λαών που ζουν σε αυτήν την περιοχή», οι ιεράρχες γράφουν στη δήλωσή τους .
Ταυτόχρονα, οι ιεράρχες δηλώνουν ότι η αποδοχή της αυτοανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων θα καθιστούσε αδύνατη αυτή την ειρηνική συνύπαρξη και θα οδηγούσε σε αυξημένη μετανάστευση του σερβικού πληθυσμού.
Αυτό αποδεικνύεται από την τελευταία επίθεση των αρχών της Πρίστινα κατά της σερβικής κοινότητας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα, η περιοχή υποφέρει από πρωτοφανή ένταση μετξύ των εθνοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και αστάθεια, αναφέρουν οι ιεράρχες.
«Είναι σαφές ότι ο στόχος των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου είναι να δημιουργήσουν ένα εθνικά αλβανικό Κοσσυφοπέδιο στο οποίο δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια ελεύθερη και κανονική ζωή για τους Σέρβους».
Η ίδια η Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, όπως επιβεβαιώνουν διεθνείς αξιωματούχοι και φορείς που ασχολούνται με θέματα θρησκευτικών δικαιωμάτων. Δεκάδες ναοί δέχθηκαν επίθεση, άλλοι δεν επιτρέπεται να επισκευασθούν, και αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου οι οποίες αλλάζουν και ερμηνεύουν διαφορετικά τους νόμους.
«Για αιώνες, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν το κύριο στήριγμα του λαού μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ο κύριος παράγοντας για την ενότητά της, την επιβίωση και τη διατήρηση της εθνικής, πνευματικής και πολιτιστικής της ταυτότητας», γράφουν οι επίσκοποι και σήμερα έχει ανάγκη «πολύ ενεργότερης διεθνούς προστασίας κατά αυτής της μεροληπτικής συμπεριφοράς».
Εν κατακλείδι, το Συμβούλιο «καλεί τόσο τους Αλβανούς όσο και τους Σέρβους να λύσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με πνεύμα ανεκτικότητας και αμοιβαίου σεβασμού, ειδικά επειδή ήταν θέλημα Θεού και οι δύο λαοί να μοιράζονται τον ίδιο ζωτικό χώρο του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων».
orthochristian.com