Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε από τη Βουδαπέστη ότι η Ουγγαρία θα ψηφίσει κατά τη εισόδου του Κοσσυφοπεδίου σε διάφορους ευρωπαϊκούς διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ.
Τα σχόλια έγιναν μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο.
«Η πρόωρη αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αναζήτηση συμφιλίωσης. Ως εκ τούτου, εάν υπάρξει ψηφοφορία για το αν θα γίνει δεκτό το Κοσσυφοπέδιο ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυβέρνηση θα ψηφίσει όχι», δήλωσε ο Σίγιαρτο μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει μια ειρηνική λύση μέσω διαλόγου.
Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει το ίδιο με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επί του παρόντος, στην Ένωση, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, η οποία κηρύχθηκε το 2008.
Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί μόνο με συμβιβασμούς.
«Πιστεύουμε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί μόνο με συμβιβασμό και είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο γεγονός ότι προσεγγίζεται σύμφωνα με την πολιτική των διπλών προτύπων όταν πρόκειται για την εδαφική ακεραιότητα. Είτε η εδαφική ακεραιότητα είναι μια αρχή, είτε δεν είναι. Δεν μπορείτε να είστε υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας σε μια περίπτωση και να λέτε το αντίθετο’», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρεις κόκκινες γραμμές όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος. Η πρώτη είναι ο σεβασμός όλων των υπογεγραμμένων συμφωνιών, κάτι που δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές. Η δεύτερη είναι η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ή της συμμετοχής του στην ΕΕ και η τρίτη είναι η ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
«Εάν η KFOR δεν θέλει να το κάνει αυτό, εάν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν θέλει να το κάνει, τότε μην μας πάτε στο σημείο ότι η σερβική αστυνομία και ο στρατός πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε», δήλωσε.
Το Βελιγράδι ζήτησε πρόσφατα από το ΝΑΤΟ να επιτρέψει την αποστολή 1.000 Σέρβων των στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας στη χώρα, αλλά απορρίφθηκε.
Όσον αφορά τον σεβασμό των συμφωνιών, η Σερβία συνεχίζει να απαιτεί τη δημιουργία της Ένωσης των σερβικών δήμων, μιας δομής που θα έχει εκτελεστικές εξουσίες – κάτι που ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και το Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν αποφανθεί ότι δεν είναι εφικτό.
euractiv.gr