Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική αναθεώρηση

Share:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχο έχει την ρητή συνταγματική κατοχύρωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Δηλαδή να κατοχυρώσει και συνταγματικά την αθεΐα ως επίσημη θρησκεία του κράτους.

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών σήμερα στην Βουλή, στην συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι αλλά μέχρι τότε το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Στο επίκεντρο βρέθηκε αρχικά το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προσπάθησε να επιβάλλει την επιπλέον θέση του πως ό,τι ψηφίσει η σημερινή Βουλή, «δεσμεύει» την επόμενη και αναθεωρητική, ώστε η δική του εκδοχή επί του επίμαχου ζητήματος να επιβληθεί από τώρα. Αντιθέτως, η ΝΔ τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των εκλογών.

newsit.gr

Previous Article

Αυτοκέφαλο Ουκρανίας: Θεραπεία πνευματικού προβλήματος ή περαιτέρω άνοιγμα της πληγής;

Next Article

Κατρούγκαλος: «Με σεβασμό προχωρούμε στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους»

Διαβάστε ακόμα