Σείεται το Αγ. Ορος από συνεχιζόμενους σεισμούς

Share:

Αλλεπάλληλοι σεισμοί συμβαίνουν εδώ και δυο μέρες στο Αγ. Ορος

Οι σεισμοί ξεκίνησαν με ισχυρή δόνηση των 5,2 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Κατόπιν νεα ισχυρή δόνηση των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με επίκεντρο νοτιοδυτικά του Αγίου Όρους.

Μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί 34 μετασεισμοί στην περιοχή του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αστυνομικό Τμήμα Καρυών παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και έπεσαν και σοβάδες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στις μονές του Αγίου Όρους.

“Το πιθανότερο είναι πως ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής, η εικόνα δεν δίνει ανησυχητική ερμηνεία, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής δεν μας επιτρέπεται να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έρχεται κάτι κακό, ωστόσο χρειάζεται μία επιφυλακτικότητα εξαιτίας της ιστορίας”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm” ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας ανέφερε πως υπήρξαν ζημιές από τους ισχυρούς σεισμούς, κατά το παρελθόν, σε μοναστήρια του Αγίου Ορους, ενώ είχαν γίνει αισθητοί και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι απέχει 150 χλμ από το επίκεντρο. «Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ ήταν πολύ ισχυρός και υπήρχαν ζημιές στα μοναστήρια. Οι σεισμοί του ‘82 και ‘83 έγιναν αισθητοί και στη Θεσσαλονίκη. Η δόνηση ήταν λίγο πιο αργή, με την έννοια ότι τα σεισμικά κύματα είχαν μεγαλύτερες περιόδους, αλλά έγιναν αισθητοί. Στις περιοχές που είναι πιο κοντά, οι σεισμοί αυτής της τάξεως μεγέθους, μπορούν να γίνουν πραγματικά επικίνδυνοι».

Previous Article

«Μακεδονικό» αυτοκέφαλο στη σχισματική σκοπιανή εκκλησία;

Next Article

Συνέρχεται την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου η ΔΙΣ

Διαβάστε ακόμα