Σεβτσούκ: Οι Ουνίτες της Ουκρανίας θα μεταβούν στο νέο ημερολόγιο τον Σεπτέμβριο

Share:

Επικεφαλής των Ουνιτών δήλωσε ότι το δεύτερο στάδιο της ημερολογιακής μεταρρύθμισης θα είναι η μετάβαση σε νέα ημερομηνία του Πάσχα, πάνω στην οποία εργάζονται ήδη μαζί το Βατικανό και το Φανάρι.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 η Ουκρανική Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία στην Ουκρανία (UGCC) θα γιορτάζει τις σταθερές γιορτές με νέο ημερολόγιο, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή ημερομηνία του Πάσχα. Την απόφαση αυτή της Συνόδου των Επισκόπων της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για την μεταβολή του εορτασμού της Γεννήσεως του Χριστού. «Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι θα αγιάσουμε τα ύδατα στην εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου, η εορτή της Αγίας Σκέπης θα γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου, η γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου κ.λπ.», είπε ο ηγέτης των Ουνιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διατήρηση του σημερινού Ανατολικού Πάσχα είναι ένα προσωρινό μέτρο, και το δεύτερο στάδιο της ημερολογιακής μεταρρύθμισης της UGCC θα αφορά το Πάσχα. Συνέδεσε το στάδιο αυτό με τον εορτασμό το 2025 της 1700ης επετείου της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια, κατά την οποία ελήφθη απόφαση για τον τρόπο καθορισμού της ημερομηνίας του Πάσχα.

«Η ημερομηνία του Πάσχα, σύμφωνα με την οποία ζουν οι βυζαντινές εκκλησίες, έχει τα συν και τα πλην της και χρειάζεται μεταρρύθμιση. Αλλά η ημερομηνία, σύμφωνα με την οποία ζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία –το Γρηγοριανό Ημερολόγιο– είναι επίσης ατελές. Και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επέτειο της Συνόδου της Νίκαιας, στο διάλογο μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, της Αποστολικής Πρωτεύουσας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σήμερα γίνονται εργασίες για μια κοινή ανανεωμένη Πασχάλια ώστε οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο να μπορούν να γιορτάσουν το Πάσχα την ίδια μέρα», είπε ο Σεβτσούκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες οι ενορίες της UGCC που για κάποιο λόγο δεν είναι έτοιμες για μια γρήγορη μετάβαση στο νέο ημερολόγιο θα μπορούν να τηρήσουν το Ιουλιανό ημερολόγιο μέχρι το 2025.

Σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε πολύ η εμπειρία της ημερολογιακής μεταρρύθμισης της Ουνίτικης εκκλησίας (UGCC) να εξυπηρετήσει τους «Ορθόδοξους αδελφούς» από την OCU.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι φέτος μαζί με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και μαζί θα αγιάσουμε τα ύδατα στον Δνείπερο στις 6 Ιανουαρίου», τόνισε ο επικεφαλής των Ελληνόρρυθμων Καθολικών.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, τον Δεκέμβριο του 2022, ο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ και ο επικεφαλής της OCU, Επιφάνιος Ντουμένκο, «συμφώνησαν σε θέσεις» σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκκλησιαστικού ημερολογίου και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας που θα πρέπει να αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις.

spzh.news

Previous Article

Επιθεωρήσεις καταφυγίων σε όλη τη Ρωσία διέταξε το Κρεμλίνο

Next Article

Η Ουκρανία έχει αποσύρει 19 εκατομμύρια ρωσικά βιβλία από τις βιβλιοθήκες