Σερβική Ι. Σύνοδος: Ψέματα των ΜΜΕ για τον αριθμό των θυμάτων στο Γιασίνοβατς

Share:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας πιστεύει ότι «η συστηματική μαζική δολοφονία ανθρώπων που έλαβε χώρα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί πουθενά».

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρεί αναξιόπιστα και επιθετικά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που αμφισβητούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται ότι τέτοιες δημοσιεύσεις στοχεύουν «στην αναθεώρηση της ιστορίας και κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας».

Η Ιερά Σύνοδος δήλωσε ότι «δεν αποδέχονται κατηγορηματικά τις θέσεις που παρουσιάζονται με αντιεπιστημονικό τρόπο» και οι πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης που αμφισβητούν τον αριθμό των θυμάτων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς είναι «βλαβερές για την ιστορική αλήθεια».

«Κανένα ψέμα δεν μπορεί να διαψεύσει την ιστορική αλήθεια ότι έγινε γενοκτονία τόσο κατά του σερβικού ορθόδοξου λαού όσο και κατά των αδελφών μας – Εβραίων και Ρομά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Σύνοδος σημείωσε ότι νωρίτερα ο επίσκοπος της Σλαβονίας Ιωάννης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε «προσωπικές απόψεις» για αυτό το θέμα. Ως προς αυτό, η Σύνοδος του απαγόρευσε «να κάνει αβάσιμες δηλώσεις για το θέμα αυτό», γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση αυτών των δημοσιεύσεων.

«Με τον ισχυρισμό ότι η Σερβική Εκκλησία βρίσκεται θεσμικά πίσω από τη δήλωση ενός από τους επισκόπους της, κάτι που δεν αληθεύει, ορισμένοι επιφανείς Σέρβοι διανοούμενοι ενώθηκαν και έδωσαν δικαίωμα στον εαυτό τους να δίνουν ηθικά διδάγματα και να κρίνουν τον Σέρβο Πατριάρχη, τη Σύνοδο και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό το πρόσχημα του πατριωτισμού τους προς τον Άγιο Σάββα», αναφέρεται στη δήλωση.

Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας υπενθυμίζει ότι «από τη στιγμή που γνωστοποίησε την απόφασή της στον Επίσκοπο Ιωάννη, τη σεβάστηκε μέχρι σήμερα και δεν πήρε πλέον καμία θέση για το θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό, η Σερβική Εκκλησία αρνείται την αναφορά ενός από τα μέσα ενημέρωσης του Σεράγεβο ότι η δήλωση του επισκόπου έγινε πρόσφατα».

Η θέση της Ιεράς Συνόδου, αναφέρει το ανακοινωθέν, είναι ότι «η ιστορική επιστήμη, μαζί με άλλους απαραίτητους επιστημονικούς κλάδους, ασχολείται με τη διαπίστωση ιστορικών γεγονότων και ότι οι ιερείς πρέπει να προσεύχονται στον Θεό για όλα τα αθώα θύματα, Σέρβους και μη».

«Η συστηματική μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έλαβε χώρα εδώ και πολλά χρόνια, δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί πουθενά και θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τη χριστιανική κουλτούρα μνήμης», πιστεύει η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησία.

Η Σερβική Εκκλησία τόνισε ότι «ο ιστορικός ρεβιζιονισμός με τη μείωση του αριθμού των θυμάτων Ουστάσα είναι μόνο μέρος μιας παγκόσμιας διαδικασίας, οι συντάκτες της οποίας αναθεωρούν και σκοπεύουν να καταστρέψουν όλες τις ανθρώπινες αξίες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, το έθνος, την οικογένεια, την πίστη, τον Θεό, την πατρότητα, το φύλο, καθώς και την έννοια των χριστιανών αγίων μαρτύρων».

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας κάλεσε όλους τους πιστούς να «γονατίσουν και να προσευχηθούν για τους αγίους μάρτυρες του Γιασένοβατς, οι οποίοι μαρτύρησαν μόνο επειδή ήταν Σέρβοι και Ορθόδοξοι Χριστιανοί», ενώ κύριους εκπροσώπους του «βλάσφημου ρεβιζιονισμού» οι συνοδικοί κάλεσαν να «μετανοήσουν και φέρουν τους καρπούς της μετανοίας αποκηρύσσοντας δημόσια τις δηλώσεις τους».

Εν κατακλείδι, η Σερβική Εκκλησία υπενθυμίζει ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς ήταν τόπος «συστηματικής εξόντωσης ανθρώπων» και σήμερα η επικράτειά του είναι «ένα εξαιρετικό ιερό στην Εκκλησία μας, ένας τόπος προσευχής, ένας τόπος από όπου οι άγιοι μάρτυρες του Γιασένοβατς κάνουν έκκληση για μετάνοια και αληθινή συμφιλίωση δύο χριστιανικών λαών – των Ορθοδόξων Σέρβων και των Ρωμαιοκαθολικών Κροατών».

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι η Σερβία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής, της οποίας ηγήθηκε ο «Διάβολος από το Γιασένοβατς».

spzh.news

Previous Article

Το Εφετείο επικύρωσε την απόφαση να κατεδαφιστεί ο ιερός ναός της «Δεκάτης» της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Κίεβο

Next Article

Ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Μητροπολίτην Ἁγίου Φραγκίσκου: Φυλομεταβατικὸς Ψάλτης εἰς ΗΠΑ!