Σε απεργία οι οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι στην Μαδρίτη

Share:

Χιλιάδες οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πραγματοποιούν επ’ αόριστον απεργία στα 430 κέντρα υγείας της Μαδρίτης τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την υπερκόπωση και την έλλειψη χρόνου για την ορθή εξέταση των ασθενών.

Στην πρώτη ημέρα απεργίας τη Δευτέρα συμμετείχαν περίπου 4.240 οικογενειακοί γιατροί και 720 παιδίατροι.

Η διάσωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ένας από τους κύριους άξονες της απεργίας, σύμφωνα με πηγές του συνδικάτου υγείας Amyts που επισήμαναν ότι οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης αρνούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή.

«Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού έχουν προκαλέσει συνεχή υποβάθμιση (της πρωτοβάθμιας περίθαλψης)», με το 20% του προσωπικού να μην καλύπτεται με (…) υπερφόρτωση της περίθαλψης», τόνισε η επικεφαλής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Amyts, Μαρία Χουστίτσια.

«Κατά μέσο όρο, 50 ασθενείς βοηθούνται καθημερινά, ακόμη και 60-70 σε ορισμένα κέντρα», καθώς και η εκτέλεση άλλων υποχρεωτικών δραστηριοτήτων, «χωρίς το περιφερειακό υπουργείο Υγείας να έχει κάνει τίποτα για την αύξηση των πόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας», δήλωσαν πηγές από τον τομέα της υγείας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις πηγές του Amyts, η Μαδρίτη είναι μεταξύ των περιφερειών με τους λιγότερους κατά κεφαλήν γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με μόλις 0,69 ανά 1.000 κατοίκους. Ενώ τα Βαλεαρίδες Νήσοι είχαν μόλις 0,61 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, ενώ Καστίλλη και Λεόν βρέθηκε στην κορυφή με 1,12 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε αυτό το επίπεδο άγχους, η κατάσταση είναι αφόρητη», παραπονέθηκαν αρκετοί επαγγελματίες υγείας.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι «το βασικό και αρχικό επίπεδο περίθαλψης που εγγυάται την ολοκληρωμένη φροντίδα και τη συνέχεια της περίθαλψης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς», μέσω των επαγγελματιών του κέντρου υγείας, όπως ορίζεται από την περιφέρεια της Μαδρίτης.

Τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας αποκάλυψαν ότι η Μαδρίτη είναι η ισπανική περιφέρεια με το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο δαπανών υγείας ανά κάτοικο (1.521,8 ευρώ). ωστόσο, μόνο 162,2 ευρώ δαπανήθηκαν για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (10,6% του συνόλου), πρόσθεσε.

Τα κέντρα υγείας στη Μαδρίτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν σε ελάχιστο επίπεδο, με τέσσερις ή περισσότερους γιατρούς, δύο οικογενειακούς γιατρούς και έναν παιδίατρο ανά βάρδια, επιβεβαίωσαν περιφερειακές πηγές υγείας.

Ως προϋπόθεση για να σταματήσουν τη δράση τους, οι γιατροί και οι νοσηλευτές ζητούν «τον περιορισμό των ημερήσιων λιστών σε 30-31 ασθενείς ανά γιατρό και 21 στην παιδιατρική. Να αφιερώνονται (τουλάχιστον) δέκα λεπτά ανά ασθενή (αντί για έξι που είναι σήμερα) και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που είναι σήμερα ανοιχτές (…)».

euractiv.gr

Previous Article

H επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ οφείλεται στα μέτρα

Next Article

Ο “πολυπολιτισμός” καταστρέφει έθνη και εθνικές ταυτότητες