Σκοπός του «Ουκρανικού Αυτοκεφάλου» είναι η δημιουργία έχθρας και διαίρεσης Ρωσικού και Ουκρανικού λαού

Share:

Του Βλαδίμηρου Λεγκοΐντα.

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος επί σχέσεων Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαδίμηρος Λεγκοΐντα χαρακτήρισε ως σκοπό της λήψεως του «Ουκρανικού Αυτοκεφάλου» την αναδιαμόρφωση της Ορθόδοξης συνειδήσεως των Ουκρανών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.

Τα ως άνω τόνισε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνελθούσης στις 21 Αυγούστου 2020 συνεδρίας της «Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας», κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της αποφάσισαν την «τακτοποίηση» του Αγιολογίου της οντότητάς τους διά της διακοπής της σχέσεως σειράς, των πλέον γνωστών εορτών με την ιστορία της Ρωσικής Πολιτείας.

 Έτσι, σύμφωνα με τα πρακτικά της «Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας», η Παναγία του Βλαδιμήρου μετονομάσθηκε σε Παναγία του Βύσγκοροντ, άλλαξαν οι ημέρες, στις οποίες τιμάται, σε μη έχοντες σχέση με τη Μόσχα, ενώ η επιμνημόσυνη δέηση (το Ψυχοσάββατο) με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, δεν θα τελείται πλέον σε ανάμνηση των κεκοιμημένων στο πεδίο μάχης Κουλικόβο, αλλά σε ανάμνηση «των θυμάτων της μαζικής λιμοκτονίας στην Ουκρανία…και των απολεσθέντων ως αποτέλεσμα της επιθέσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Ουκρανία». Εκτός τούτων, καθιερώθηκε η ημέρα μνήμης του «Αγίου και Ευσεβούς» Χατμάνου Πέτρου Κονασέβιτς-Σαγκαϊτάτσνυ, ο οποίος είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία του Πολωνικού στρατού το 1618 κατά της Μόσχας, που είχε εξασθενήσει από τις ανωμαλίες της Ταραχώδους Εποχής.

«Μέσω αυτών των αποφάσεων, οι δράστες του σχίσματος κατά τον πλέον ασύστολο τρόπο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την Ορθοδοξία με «μείζονα» στόχο τους τη διαίρεση του Ρωσικού και του Ουκρανικού λαού, την εξαφάνιση του κοινού παρελθόντος τους, τη δημιουργία έχθρας εκεί, όπου πάντοτε υπήρχε αδελφοσύνη και αγάπη», σημείωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος επί των σχέσεων της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Όπως υπέδειξε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, οι ειλημμένες αποφάσεις από το ανώτατο διοικητικό όργανο της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» «για άλλη μια φορά απέδειξαν το σκοπό της παραστάσεως υπό τον τίτλο ‘Ουκρανικό Αυτοκέφαλο’». «Ο σκοπός αυτός είναι η αναδιαμόρφωση της Ορθόδοξης συνειδήσεως των Ουκρανών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας», υπογράμμισε ο κ. Λεγκοΐντα και συνέχισε λέγοντας, ότι μέλη της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» ως οργανώσεως, η οποία έχει ήδη πλέον αποδείξει τον πολιτικό της χαρακτήρα, θα πρέπει εφεξής να αναμένουν ακόμη χειρότερες αποφάσεις από την ηγεσία τους, η οποία έχει αμφισβητήσιμο ηθικό κύρος.

Ο ψευδοεκκλησιαστικός σχισματικός οργανισμός υπό τον τίτλο «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» εξακολουθεί να εκτελεί πολιτικές παραγγελίες. Τίποτε εκκλησιαστικό, μια απλή πολιτική. Όσοι Ουκρανοί είχαν την ατυχία να γίνουν μέλη αυτής της οντότητας, θα πρέπει να αναμένουν ακόμη πιο προοδευτικά, από ηθικής απόψεως, «κατορθώματα» στη δράση της. Τί άλλο πρέπει να αναμένει κανείς από την ούτως λεγόμενη εκκλησία, η οποία, όπως ισχυρίζεται ο τέως «πατριάρχης» της Φιλάρετος, έχει ως επικεφαλής τον νόθο υιό «μητροπολίτη» της ίδιας οργανώσεως;», αναρωτιέται ο κ. Λεγκοΐντα.

Πηγή: pravoslavie.ru

Previous Article

Σερβία: Οι κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί

Next Article

Σχέδιον καταλύσεως τῶν Ἱερῶν Κανόνων;      Ἡ «ἄγνωστος» μελέτη τοῦ Πατριάρχου Κων/λεως