“Σκωτσέζικο ντους” για τον Βαρθολομαίο

Share:

Με τις ενέργειες του το Φανάρι αντί να φέρει την ομόνοια και τη ειρήνη στην Ουκρανία έσπειρε την βια και τον διχασμό. 

«Μία κρύο, μία ζέστη» για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιορτάζει mv 50ετηρίδα της η Μητρόπολη Βελγίου – Λουξεμβούργου, και στη μεγάλη διορθόδοξη λειτουργία στον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στιs Βρυξέλλες, θα παραστεί για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου.

Όμως, οι χαρές από ένα τόσο σημαντικό γεγονός αναγνώρισης του οικουμενικού ρόλου του Πατριαρχείου και της δυναμικής ελληνόφωνης παροικίας δεν κράτησαν πολύ και τα τηλέφωνα στο Φανάρι άρχισαν να κουδουνίζουν από υπερατλαντική κλήση…

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην οποία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πιστών που ανήκουν στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας!

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας, η εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των ορθοδόξων στην Ουκρανία, και αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πράξεις εκφοβισμού κατά των μελών, ιερέων και κοσμικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Παράξενα θα πρέπει να αισθάνεται, λοιπόν, ο Πατριάρxns Βαρθολομαίος τις τελευταίες ημέρες. Εκεί που λέει να αναθαρρήσει από το βαρύ κλίμα που δημιούργησε η παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στους «ημέτερους» Ουκρανούς, έρχεται ένα άλλο γεγονός, όπως αυτή η έκθεση του ΟΗΕ, και ξαναρίχνει τη βαριά σκιά του πάνω από το Φανάρι. «Ζέστη» με τις γιορτές υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, «κρύο» από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Και μετά πάλι «ζέστη», και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε ο Κωνσταντινουπόλεως. Από τον άγιο Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αποφάσισε να παραπέμψει στις γνωστές ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για το Ουκρανικό στην Ιεραρχία.

Με δεδομένο ότι και οι άλλες δύο ελληνόφωνες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου και Αλβανίας δεν πήραν θετική θέση υπέρ των κινήσεων Βαρθολομαίου, η Ελλαδική Εκκλησία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα «ακολουθούσε» τις «αδελφές» Εκκλησίες εάν η συζήτηση γινόταν μεθαύριο, εν θερμώ… Πραγματικό «σκωτσέζικο vτους» για τον Βαρθολομαίο η εβδομάδα που πέρασε. Δ.Θ.Α.

Εφημερίδα Βραδυνή

Previous Article

Διεθνιστής Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος

Next Article

Οι καραμέλες και οι σοκολάτες που έγιναν κτίρια και εγκαταστάσεις