Στα ύψη το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο: Κυρώσεις στην Τουρκία επιθυμεί η Κύπρος

Share:

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, με αφορμή τις τελευταίες ενέργειες της γειτονικής χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την προαναγγελία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή.

Η Λευκωσία, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «philenews.gr», έχει ρίξει όλο το βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία αναμένει τη μέγιστη καταδίκη των τουρκικών κινήσεων.

Πρώτο βήμα σ’ αυτή την πορεία, αποτελεί η άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Ρουμανία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης θα παράσχει πλήρη ενημέρωσης τους ηγέτες της Ε.Ε.

Αν και πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση και επομένως δεν θα υπάρξει επίσημο κείμενο συμπερασμάτων, η Κύπρος προσβλέπει σε σαφή δήλωση — καταδίκη των τουρκικών κινήσεων εκ μέρους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δεύτερο επίπεδο, η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μία προσπάθεια η οποία θα κλιμακωθεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποτιμά ως θετικές τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις των διεθνών παραγόντων, χαιρετίζοντας τη δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τρίτη ότι η Άγκυρα θα αποστείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς «έχει έρθει η ώρα των γεωτρήσεων».

«Ως Τουρκία αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Πραγματοποιούμε τη σεισμική μας έρευνα στο σημείο που θέλουμε στην υφαλοκρηπίδα και κάνουμε τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε κατά την προσεχή περίοδο» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ασκήσει κριτική στη Λευκωσία, η οποία «προχωράει μονομερώς σε γεωτρήσεις χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

sputniknews.gr

Previous Article

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΗΓΕΤAΣ ΟΧΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ

Next Article

Αποκαταστάθηκαν οι πινακίδες στη Βόρεοι Ηπειρο

Διαβάστε ακόμα