Στη Σερβία θα ανεγερθεί μνημείο 11χρονου νεομάρτυρα

Share:

 

Στην Σερβική πόλη Μπιέλινα θα ανεγερθεί μνημείο του Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς. Ο Σλόμπονταν είναι το 11χρονο αγόρι που σκοτώθηκε στη διάρκεια του Βοσνιακού πολέμου και που αγιοκατατάχθηκε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι βουλευτές της πόλης ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης του μνημείου σε πάρκο κοντά στην κεντρική πλατεία. Αυτά αναφέρει η ιστοσελίδα rtrs.tv.

Ο Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς σκοτώθηκε από την Αλβανή Ελφέτα Βεσέλι, που πολεμούσε στο πλευρό των βόσνιων ισλαμιστών. Το σώμα του Σλόμπονταν βρέθηκε τον Ιούνιο του 1993, σε ομαδικό τάφο, κοντά στο χωριό Γιοσάνιτσα. Τη δολοφόνο την είχαν συλλάβει στην Ελβετία, και μόλις το 2019, παρόλο που η διάπραξη του εγκλήματος είχε αποδειχθεί, την τιμώρησαν με την ελάχιστη ποινή. Ο νεομάρτυρας Σλόμπονταν αγιοκατατάχθηκε, τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Αρχιερέων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ανάγλυφο με το πορτρέτο του Σλόμπονταν θα τοποθετηθεί πάνω σε μαρμάρινη βάση ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων. Σχεδιάζεται, επίσης, να αναγραφούν στο μνημείο αποσπάσματα έργων Σέρβων ποιητών. Ο γλύπτης του μνημείου είναι ο Ντράγκο Μίρκοβιτς. Έχει ήδη ολοκληρώσει πάνω από 600 μνημεία αφιερωμένα σε πεσόντες στρατιώτες, έργο για το οποίο έχει βραβευτεί πολλές φορές από την Οργάνωση Βετεράνων της Δημοκρατίας της Σερβίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μνημείο στον Σλόμπονταν προσφέρεται ως δώρο στην πόλη Μπιέλινα από το εργαστήριο της οικογένειας Μίρκοβιτς.

Φωτογραφίες: infobijeljina.com

Φωτογραφίες: infobijeljina.com

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα gorthodox.com

12/7/2022

gr.pravoslavie.ru

Previous Article

Ὁ νέος Ἀρχιεπίσκοπος νὰ δεσμευθῆ ἐνώπιον κλήρου καὶ λαοῦ

Next Article

Ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την υποστήριξή του στη UOC