Στο Γκίλτσα υποστηρικτές της OCU απαίτησαν παραχώρηση του ι. ναού Αγ. Νικολάου της UOC

Share:

 

Στο Γκίλτσα, οι σχισματικοί, βασιζόμενοι σε παράνομα έγγραφα, διεκδίκησαν ναό που ανήκε στην ενορία της UOC.

Στις 31 Ιουλίου 2022, στον χώρο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στο χωριό Γκίλτσα της εκκλησιαστικής υποδιαίρεσης Zdolbunovsky, της επισκοπής Ρίβνε, υποστηρικτές της OCU του Επιφάνιου οργάνωσαν μια σύγκρουση με τη θρησκευτική κοινότητα της UOC. Αυτό αναφέρει το γραφείο Τύπου της επισκοπής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μέλη της νεοσύστατης κοινότητας της OCU ήρθαν στο ναό με απόσπασμα από το Ενιαίο Κρατικό Μητρώο για την εγγραφή τους και ζήτησαν να τους παραδοθεί ο ναός, στον οποίο τελούν ακολουθίες οι πιστοί της UOC. Οι ενορίτες συνάντησαν τους σχισματικούς μετά την κυριακάτικη Θ. Λειτουργία έξω στο δρόμο, στην πόρτα του ναού.

Η πρωτοβουλία της θρησκευτικής σύγκρουσης στο Γκίλτσα ανήκει στην Αικατερίνα Τισκοβέτς, βουλευτή του ΠΣ Zdolbytskaya από το κόμμα «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη». Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η κ. Τισκοβέτς έχει ήδη οργανώσει την κατάληψη του ναού στο γειτονικό χωριό Urvenna.

 

Αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, ο γραμματέας Τύπου της επισκοπής Ρίβνε της UOC, πρωθιερέας Βασίλι Νάτσεφ, είπε ότι μετά την ομιλία της αξιωματούχου, ζήτησε από τους εκπροσώπους της αστυνομίας που βρίσκονταν στον χώρο του ναού να καταγράψουν το γεγονός της υποκίνησης της διαθρησκείας έχθρα. «Αυτή (σ.σ. η Τισκοβέτς) αποκάλεσε προδότες μέρος της ενορίας του χωριού Γκίλτσα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν μητέρες υπερασπιστών που πολεμούσαν στο μέτωπο», εξήγησε ο ιερέας.

 

 

Οι τέσσερις «ιερείς» της OCU που συνοδεύουν τους σχισματικούς, μετά από πολύωρη επιθετική συζήτηση, προσφέρθηκαν να γίνονται ακολουθίες στο ναό εναλλάξ.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της UOC, Αρχιμανδρίτης Γερμανός (Κουλάκεβιτς), σε απάντηση, συμβούλεψε πρώτα να καθιερωθούν εναλλακτικές λειτουργίες στους ναούς στα Urvenna, Korshev, Buderazh, τους οποίους πριν από δύο χρόνια οι επιδρομείς της OCU άρπαξαν βίαια από τις ενορίες της UOC.

«Η θρησκευτική μας κοινότητα πραγματοποίησε συνέλευση στο ναό όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της Ουκρανίας και παρέμεινε πιστή στην κανονική Εκκλησία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο. Εσείς, χωρίς ανακοίνωση και χωρίς πρόσκληση του εφημέριου, δηλ. εμένα, κάνατε μια συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας, είναι μη εξουσιοδοτημένη, και έρχεστε εδώ με αιτήματα. Πηγαίνετε στο δικαστήριο, αφήστε τώρα τη δικαιοσύνη να αποφασίσει σε ποιον πρέπει να ανήκει ο ναός. Θα παράσχουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα ως απόδειξη ότι η θρησκευτική μας κοινότητα είναι ο ιδιοκτήτης του ναού», είπε ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης Γερμανός (Κουλάκεβιτς).

Οι πιστοί της UOC, για να τελειώσει η διαμάχη, άρχισαν να τελούν ευχαριστήρια λειτουργία και οι σχισματικοί υποχώρησαν.

Όπως έγραψε η ΕΟΔ, η ενορία στο Γκίλτσα απέτρεψε την πρόκληση της OCU, επιβεβαιώνοντας την πίστη της UOC στην ενοριακή συνέλευση.

spzh.news

Previous Article

Τι περιέχει η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβικής Εκκλησίας

Next Article

Ὁ Μακ. Κύπρου κατὰ Σεβ. Ἀμερικῆς