Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει ο Φιλάρετος για την κατάργηση του “Πατριαρχείου Κιέβου”

Share:

Ο ίδιος ο Φιλάρετος δέχτηκε την διάλυση του “Πατριαρχείου Κιέβου” ώστε να ενωθεί με την νέα σχισματική Εκκλησία που δημιουργήθηκε. Κατόπιν όμως κατάλαβε ότι η πρόθεση του Φαναρίου δεν ήταν να δώσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία και έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να αναιρεθεί η κατάργηση του “Πατριαρχείου Κιέβου”. Αυτή είναι η ειρήνη που επικαλείται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ότι έφερε στην Ουκρανία.

Του Κώστα Ονισένκο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχθηκε να εξετάσει την καταγγελία του επικεφαλής του λεγόμενου “Πατριαρχείου Κιέβου” Φιλάρετου (Ντενίσενκο) σχετικά την παύση λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα.

Ειδικότερα, μετά την Ενωτική Σύνοδο τον Δεκέμβριο του 2018 το λεγόμενο “Πατριαρχείο Κιέβου” σταμάτησε τη λειτουργία του καθώς ενώθηκε με την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία που μόλις είχε δημιουργηθεί μετά την παραχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Παρά το γεγονός ότι η παύση του “Πατριαρχείου Κιέβου” έγινε με απόφαση του Φιλάρετου, αργότερα ο ίδιος προσπάθησε να την αναιρέσει. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας -τον Μαίου του 2019- ανακοίνωσε ότι το “Πατριαρχείο Κιέβου” έχει και επίσημα καταργηθεί.

Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το νομικό τμήμα του πρώην “Πατριαρχείου Κιέβου” καθέσε καταγγελία κατά των ουκρανικών αρχών σχετικά με την κατάργηση λειτουργίας του (“Πατριαρχείου Κιέβου”) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις 9 Φεβρουαρίου φέτος, το Δικαστήριο έστειλε επιστολή στην νομική εκπρόσωπο του “Πατριαρχείου Κιέβου” με την οποία γνωστοποιεί ότι δέχεται να εξετάσει την καταγγελία. Χθες η νομική εκπρόσωπος του Φιλάρετου Νεονίλα Τκατσένκο -με ανάρτησή της στο Facebook- δημοσιοποίησε την επιστολή του Δικαστηρίου.

Στην ανάρτησή της η Τκατσένκο καταφέρεται με απαξιωτικά λόγια κατά του πρώην Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο και άλλων προσώπων και χαρακτηρίζει ως “αρπαγή” την κατάργηση του λεγόμενου “Πατριαρχείου Κιέβου”.

orthodox times

Previous Article

Το Αιγαίο των 12 ν.μ. η «ελληνική λίμνη»

Next Article

25 Φεβρουαρίου

Διαβάστε ακόμα