Στο χωριό Ταράσοβκα επιδρομείς της OCU έκαναν κατάληψη του ναού και ξυλοκόπησαν ενορίτες

Share:

Επιδρομείς της ΟΕΟ μαζί με την πολιτοφυλακή έκαναν κατάληψη του ναού. Φωτογραφία: screebshot βίντεο από το λογαριασμό telegram «Pershiy Kozatsky»

 

Οι επιδρομείς της ΟΕΟ (σ.σ. OCU Επιφανίου) ξυλοκόπησαν και έριξαν σπρέι πιπεριού στα μάτια του ενορίτη του ναού, ο οποίος φύλαγε την εκκλησία.

Όπως ανακοινώθηκε στο λογαριασμό telegram «Pershiy Kozatsky», στις 21 Ιανουαρίου του 2023, επιδρομείς της ΟΕΟ έκαναν βίαια κατάληψη του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ) στο χωριό Ταράσοβκα της Περιφέρειας Κιέβου και ξυλοκόπησαν τους πιστούς που προσπάθησαν να υπερασπιστούν το ναό τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον τόπο του συμβάντος, μια ομάδα οπλισμένων στελεχών της πολιτοφυλακής με πρωτοστάτες εκπροσώπους των τοπικών αρχών έσπασαν τις κλειδαριές και μπήκαν στο ναό.

Ξυλοκόπησαν τον ενορίτη που φύλαγε την εκκλησία και του έριξαν σπρέι πιπεριού στα μάτια.

Οι επιδρομείς κλείδωσαν από μέσα τις πόρτες του ναού και μπλόκαραν τις εισόδους.

Στο σημείο άρχισαν να μαζεύονται οι ενορίτες του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως.

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΟ που ήταν παρών στη βεβήλωση υποσχέθηκε ότι το ίδιο θα συμβεί σε κάθε εκκλησία της περιοχής Μπογιάρσκιϊ.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως είναι εκείνος ο ναός, δίπλα στον οποίο η μητέρα ενός πεσόντα στρατιώτη ικέτευε γονατισμένη τον «κληρικό» της ΟΕΟ να της επιτρέψει να κηδέψει το γιο της και να αφήσει τους ενορίτες ήσυχους.

«Μετά από ένα μήνα, επέστρεψαν για να αποτελειώσουν τη καταβεβλημένη από τη θλίψη μητέρα και να ολοκληρώσουν τη σκοτεινή δουλειά τους», – λέγεται στην ανακοίνωση.

Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη απόπειρα κατάληψης του ναού στο χωριό Ταράσοβκα. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2022, ακτιβιστές της ΟΕΟ, μαζί με την πολιτοφυλακή και τις τοπικές αρχές, είχαν μπει βίαια στο ναό, μπλόκαραν την είσοδο στους πιστούς και άρχισαν να τους απωθούν με σκληρή φυσική βία. Ανάμεσα στις γυναίκες, οι οποίες υπέστησαν ζημιές τότε από την επιθετικότητα των οπαδών της ΟΕΟ και πολιτοφυλακής, ήταν και η Αλεξάνδρα Κρουσιάν, η μητέρα του στρατιώτη των Ένοπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Κρουσιάν.

Στη διάρκεια αυτών των γεγονότων, η γυναίκα είχε μάθει ότι στο μέτωπο σκοτώθηκε ο γιος της. Η μητέρα αυτού του πεσόντα στρατιώτη αναγκάστηκε να γονατίσει και να παρακαλέσει τους οργανωτές της κατάληψης να σταματήσουν την παρανομία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν τα μέλη της κοινότητας στην Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, αυτή η ενορίτισσα υπερασπιζόταν το ναό της από τους κληρικούς και τους οπαδούς της ΟΕΟ, οι οποίοι μαζί με την πολιτοφυλακή και εκπροσώπους των αρχών αποπειράθηκαν να κάνουν κατάληψη. Επανήλθαν την επόμενη μέρα. Η γυναίκα τους παρακαλούσε γονατιστή να μην κάνουν κατάληψη του ναού και να της επιτρέψουν να κηδεύσει τον πεσόντα γιο της.

Νωρίτερα, στις 21 Αυγούστου του 2022, οι αρχές του χωριού Ταράσοβκα στη συγκέντρωσή τους «είχαν μετεγγράψει» την κοινότητα της Κοιμήσεως από την ΟΟΕ στην ΟΕΟ. Εκείνη την ημέρα πάνω από 300 πιστοί της ΟΟΕ προσεύχονταν μπροστά στον ναό, τον οποίον έκλεισαν οι αρχές.

Ελένα Γιούφερεβα

gr.pravoslavie.ru

Previous Article

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι θρησκευτικοί διωγμοί στην Ουκρανία καθυστερούν την ειρηνική διευθέτηση

Next Article

Οὐκρανός βουλευτής: Θρησκευτικές ὁμολογίες πού σχετίζονται μέ τήν Ρωσία θά ἀπαγορευθοῦν ἔως τά τέλη τοῦ χειμώνα!