Συνέδριο του Πατριαρχείου Μόσχας για το πρωτείο και την Συνοδικότητα στην Ορθοδοξία

Share:

Με συμμετοχή εκπροσώπων ΡΟΕ, UOC και Τοπικών Εκκλησιών στο συνέδριο στη Μόσχα θα συζητηθούν πρωτείο και συνοδικότητα στην Εκκλησία, διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αγ. Σεργίου του Καθεδρικού Ναού του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο «Παγκόσμια Ορθοδοξία: πρωτείο και συνοδικότητα υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης πίστης», ανέφερε ο επίσημος ιστότοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι διοργανωτές και οι εταίροι του φόρουμ ήταν η Συνοδική Βιβλική και Θεολογική Επιτροπή, το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, οι Πανεκκλησιαστικές Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Οι εμπνευστές του φόρουμ λένε ότι ο στόχος του θα είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για θεολογική συζήτηση ζητημάτων που σχετίζονται με τη φύση και τη δομή της Εκκλησίας: πρωτείο, συνοδικότητα, διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φόρουμ δεν είναι μόνο εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και οι ιεράρχες και κληρικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και επισκέπτες από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Το συνέδριο θα ανοίξει ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος, ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, θα παρουσιάσει έκθεση ολομέλειας.

Το θέμα που θα τεθεί θα συζητηθεί σε συνόδους ολομέλειας για δύο ημέρες, 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Μετά τα αποτελέσματα του συνεδρίου, σχεδιάζεται να δημοσιευθεί μια συλλογή εκθέσεων από τους συμμετέχοντες στα ρωσικά.

spzh.news

Previous Article

H μονομερής ἀπόφαση τοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου επί της Ουκρανίας ἀπειλεῖ τήν πανορθόδοξη ἑνότητα μέ σχίσμα τεραστίων διαστάσεων

Next Article

«Μία Διηνεκής Ἄσκηση στὴν Αὐτοεξυπηρέτηση»