Τίτλοι τέλους για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Βορείου Ελλάδος

Share:

Τίτλοι τέλους για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Βορείου Ελλάδος – Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Τίτλοι τέλους πέφτουν για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων ύστερα από την υπερψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση του σχολείου το οποίο περιλαμβάνει άρθρα και για την Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2. Η διάταξη αυτή θα έχει ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023. Αλλαγές έρχονται και ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ ιδρύονται Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών με διετές πρόγραμμα.

Η ψηφοφορία

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Ειδικότερα: Ψήφισαν 291 βουλευτές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές έναντι 133 που καταψήφισαν.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν και τα δύο άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία: Το άρθρο 56, που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185, που προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες πανεπιστημίων.

Υπέρ του άρθρου 56, ψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ 106 βουλευτές το καταψήφισαν και 27 δήλωσαν «παρών». Το άρθρο 185 υπερψήφισαν 158 βουλευτές έναντι 133 που το καταψήφισαν.

Δεν εισακούστηκαν οι φωνές για τις ΑΕΑ

Οι φωνές που ακούστηκαν τους τελευταίους μήνες από Ιεράρχες, Καθηγητές, Πτυχιούχους και Φοιτητές έτσι ώστε να μην καταργηθούν οι ΑΕΑ, δεν φαίνεται να εισακούστηκαν από την πλευρά του Υπουργείου. Ακόμη και η Επιστολή της Ιεράς Συνόδου με τις 14 τροποποιήσεις επί άρθρων του νομοσχεδίου η οποία ζητούσε και τη διατήρηση του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να ελήφθη υπόψιν.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι η βάση εισαγωγής των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και απορρόφηση των αποφοίτων τους είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Θέλοντας να τεκμηριώσει τη θέση της χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα μη Ιερατικά τμήματα, δηλαδή αυτά της Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και της Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, λέγοντας: «Θα σας αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Από τα μη Ιερατικά τμήματα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσλάβει σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο. Σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο! Αυτή είναι η κατάσταση κυρίες και κύριοι του Σύριζα που ανεχτήκατε. Έναν απόφοιτο σε έντεκα χρόνια! Και διατηρούμε δομές εκκλησιαστικής εκπαίδευσης οι οποίες μάλιστα ο Σύριζα λέει να ενισχύσουμε».

Ύστερα και από την ψήφιση του νομοσχεδίου όπως όλα δείχνουν οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι απόφοιτοι των Προγραμμάτων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στους οποίους δεν αναγνωρίζονται τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία διεκδικούν.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΑΕΑ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 216 του νομοσχεδίου (Μεταβατικές διατάξεις για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες – Συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), μεταξύ άλλων προβλέπεται:

α. Από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 λειτουργούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.) Αθηνών και η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (Π.Α.Ε.Α.) Κρήτης. Από το ίδιο ακαδημαϊκό έτος παύει η λειτουργία των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων και λήγει η θητεία των μελών των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων, των Προέδρων και των Διευθυντών Σπουδών των Προγραμμάτων τους.

β.  Από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 η λειτουργία των Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών των Α.Ε.Α Βελλάς Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης μεταφέρεται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Πρόγραμμα της Α.Ε.Α. Αθηνών. Μετά τη μεταφορά και συγχώνευσή τους, όργανα διοίκησης του ενιαίου Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών είναι τα όργανα διοίκησης της Α.Ε.Α. Αθηνών.

γ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 η λειτουργία του Προγράμματος Σπουδών Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης μεταφέρεται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Πρόγραμμα της Α.Ε.Α. Αθηνών. Από το ίδιο ακαδημαϊκό έτος η λειτουργία του Προγράμματος Σπουδών Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων μεταφέρεται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Πρόγραμμα της Π.Α.Ε.Α. Κρήτης.

δ. Οι θέσεις του διδακτικού προσωπικού της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων μεταφέρονται στις ΑΕΑ Αθηνών και Κρήτης αντίστοιχα, με κριτήριο το μεταφερόμενο και συγχωνευόμενο Πρόγραμμα Σπουδών, σύμφωνα με τα πρώτα εδάφια των περ. β’ και γ’ της παρ. 1. Στην περίπτωση μελών διδακτικού προσωπικού που διδάσκουν μαθήματα και στα δύο Προγράμματα Σπουδών, οι θέσεις τους μεταφέρονται στην ΑΕΑ στην οποία έχει μεταφερθεί το Πρόγραμμα Σπουδών στο οποίο διδάσκουν τον μεγαλύτερο αριθμό ωρών. Αν διδάσκουν ίσο αριθμό ωρών και σα δύο Προγράμματα Σπουδών, οι θέσεις τους μεταφέρονται στην ΑΕΑ στην οποία έχει μεταφερθεί το Προγράμματα Σπουδών, το οποίο θα επιλέξουν.

ε. Εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος τα μέλη του διδακτικού προσωπικού της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, η οποία μεταφέρεται και συγχωνεύεται στην Α.Ε.Α. Αθηνών δύνανται να υποβάλλουνμία φοράαίτηση σε κάθε Τμήμα ή Τμήματα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος(Α.Ε.Ι.) της επιλογής τους πλην των Τμημάτων Α.Ε.Ι. της Περιφέρειας Αττικής, για να αιτηθούν την προκήρυξη θέσης μέλους ΔΕΠ.Εντός της ίδιας προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού της Α.Ε.Α.Βελλάς Ιωαννίνων που διδάσκουν το μεγαλύτερο αριθμό ωρών στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών το οποίο μεταφέρεται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Πρόγραμμα της Α.Ε.Α. Αθηνών δύνανται να υποβάλλουνμία φορά αίτηση σε Τμήμα ή Τμήματα Α.Ε.Ι. της επιλογής τους πλην Περιφέρειας Αττικής, για να αιτηθούν την προκήρυξη θέσης μέλους ΔΕΠ.Εντός της ίδιας προθεσμίας του εδαφίου α΄ της παρούσης τα μέλη του διδακτικού προσωπικού της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων που διδάσκουν το μεγαλύτερο αριθμό ωρών στο Πρόγραμμα Σπουδών Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, το οποίο μεταφέρεται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Πρόγραμμα της Α.Ε.Α. Κρήτης δύνανται να υποβάλλουνμία φορά αίτηση σε Τμήμα ή Τμήματα Α.Ε.Ι. της επιλογής τους πλην Περιφέρειας Κρήτης, για να αιτηθούν την προκήρυξη θέσης μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Μαζί με την αίτηση υποβάλλεται και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα από το οποίο θα πρέπει να τεκμαίρεται η ανάγκη προκήρυξης της θέσης στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

στ. Εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος τα μέλη του διδακτικού προσωπικού της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων έχουν, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις, δικαίωμα να αιτηθούν τη μετάταξή τους σε κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων ή σε Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ή της Εκκλησίας της Κρήτης ή των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Κατόπιν αποδοχής της αίτησής τους από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου ή από τον οικείο Μητροπολίτη, διενεργείται η μετάταξή τους με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών.

ζ. Με απόφαση του Α.Ε.Σ., η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων των Α.Ε.Α. Αθηνών και Π.Α.Ε.Α. Κρήτης, αποκλειστικά οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στα προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, τα οποία μεταφέρονται και συγχωνεύονται σύμφωνα με τις περ. β) και γ) της παρ. 1, έχουν τη δυνατότητα κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 να παρακολουθούν όλα τα θεωρητικά μαθήματα και τα πρακτικά μαθήματα φωνητικής μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης).

η. Από το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023 το μόνιμο και με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Ιωαννίνων αντίστοιχα σε θέση αντίστοιχη αυτής που κατέχει με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία – εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με το βαθμό που κατέχει. Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και αφού συνεκτιμηθούν η οικογενειακή κατάσταση και λόγοι υγείας.

θ. Ειδικά το μόνιμο και με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωάννινων, το οποίο έχει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του (κατοικία) στο Δήμο Κόνιτσας, δύναται, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις, να αιτηθεί τη μετάταξη του σε υπηρεσίες του Δήμου Κόνιτσας ή Πωγωνίου ή στην Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Κατόπιν αποδοχής της αίτησης από το αρμόδιο όργανο του Δήμου ή τον οικείο Μητροπολίτη, διενεργείται η μετάταξη με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Η αίτηση απευθύνεται μόνο σε έναν από τους φορείς του πρώτου εδαφίου και υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά την, για οποιονδήποτε λόγο, παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, εφαρμόζεται αποκλειστικά η παρ. 9. Η τοποθέτηση 237 γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Δήμου ή του οικείου Μητροπολίτη, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου ή τις ανάγκες της Μητροπόλεως και αφού συνεκτιμηθούν η οικογενειακή κατάσταση και λόγοι υγείας. Το γεγονός της κατοικίας αποδεικνύεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.

ope.gr

Previous Article

ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΤΑΙ

Next Article

Πυθίες