Τιμητική διάκριση ή δημόσιες σχέσεις;

Share:

Με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση «Χρυσούς Αριστοτέλης», η οποία απονέμεται σπανίως και σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, θα τιμήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, ύστερα από πρόταση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα. Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ, «ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος τιμάται για το τεράστιο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του τόσο κατά την παραμονή του στην Αφρική ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), όσο και για το τιτάνιο έργο της εκ του μηδενός ανασύστασης και αναδιοργάνωσης της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Τιμάται επίσης για τους αδιάλειπτους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική ισότητα, για την αποδοχή των πάντων χωρίς φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, και γενικά για τη συνολική δράση και τη στάση ζωής του».

Μας προβληματίζει ιδιαιτέρως ότι την τελευταία διετία σειρά Προκαθημένων τιμάται από το Αριστοτέλειο. Μήπως επιδιώκεται απλώς προβολή του Πανεπιστημίου; Αλλά και οι Προκαθήμενοι δεν θα έπρεπε να αποδέχονται τις τιμές, όχι μόνο διότι είναι κατώτερες του υψηλού λειτουργήματός τους αλλά και επειδή θα δίδασκαν περισσότερα με την ταπείνωσή τους.

Previous Article

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα απαντήσει σθεναρά

Next Article

Πάνω από 1,8 εκ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει η Εκκλησία της Ελλάδος το 2018

Διαβάστε ακόμα