Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Share:

Πολυτεχνειούπολη | Ιάσονας Ντικούλης

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου την μνήμη των Τριών Ιεραρχών στο Ιερό Ναό της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου που τιμάται επ’ ονόματι των Αγίων – Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων.

Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προσκληθείς από τον Πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ανδρέα Μπουντουβή.

Μαζί με τον Θεοφιλέστατο λειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ΙΒ’ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Πανόπουλος, ο οποίος έχει την εκκλησιαστική ευθύνη λειτουργίας του παρεκκλησίου καθώς και ο Αρχιμ. Ιωάννης Περιστερίδης υποψήφιος Διδάκτωρ του ΕΜΠ και ο Αρχιμ. Αμβρόσιος Βέσιτς Διδάκτωρ του ΕΜΠ, εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους Ιλίσιων και ο ιεροδιάκονος του Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Κολωνακίου π. Γεώργιος Βάρσος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αρχικά διαβίβασε τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ και έπειτα αναφέρθηκε στους Τρεις Ιεράρχες, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, οι οποίοι τιμώνται από κοινού και είναι οι προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της παιδείας.

 

zografoy proti 1

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ο Χριστός παραγγέλνει στους μαθητές του να είναι φως το οποίο θα φωτίζει τους ανθρώπους, και επειδή κανένας στη ζωή του δεν είναι αυτόφωτος αλλά όλοι είμαστε ετερόφωτοι καλούμαστε να λαμβάνουμε φως από τον Τρισάγιο Θεό μας. Όπως ομολογεί ένας από τους ύμνους της Εκκλησίας, φως είναι ο Πατήρ, φως ο Λόγος, φως και το Άγιο Πνεύμα και αυτός ο Θεός που είναι φως, φωτίζει ολόκληρη την οικουμένη κι μαζί με αυτή, κι όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να λούζονται σ’ αυτό το φως της θεότητας. Αυτό το φως λοιπόν, καλούμαστε να το μεταδίδουμε κι εμείς με τα καλά μας έργα, όχι για να δοξαστούμε εμείς, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο να δοξαστεί ο Πατέρας μας, που βρίσκεται στους ουρανούς».

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν ο νέος Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ανδρέας Μπουντουβής, Αντιπρυτάνεις, πολλά μέλη του ενεργού και συνταξιοδοτηθέντος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), του άλλου προσωπικού του ΕΜΠ, φοιτητές και πολλοί προσκυνητές από άλλες ενορίες.

Το ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν οι τακτικοί νεαροί ψάλτες του Ναού (φοιτητές ή πρόσφατοι διπλωματούχοι του ΕΜΠ) και κλιμάκιο της χορωδίας της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η παραδοσιακή Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Μεγάλους Ευεργέτες και Δωρητές του ΕΜΠ εκ Μετσόβου και αλλαχού, τους Καθηγητές, Συνεργάτες, εργασθέντες και φοιτητές του ΕΜΠ και τους κτήτορες του ναού.

Κατόπιν ο κ. Πρύτανης υποδέχθηκε στο Γραφείο του τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και του προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθησε δεξίωση του Πρυτάνεως για όλο το εκκλησίασμα στο ευρύχωρο και φωτεινό ισόγειο του Διοικητηρίου, όπου κυριάρχησε εγκάρδια ατμόσφαιρα αδελφικής προσέγγισης όλων των ηλικιών.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο ναός των Τριών Ιεραρχών ΕΜΠ λειτουργεί από το 2005 εξυπηρετώντας τις θρησκευτικές ανάγκες του Πολυτεχνείου με τέλεση Θείων Λειτουργιών, Ιερών Αγρυπνιών, Παρακλήσεων, Χαιρετισμών και Ακαθίστου Ύμνου καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου.

romfea.gr

Previous Article

«Δελφῖνοι» ὑποσκάπτουν «δελφῖνον»

Next Article

Σκέψεις «Ἁγίου Δεσπότου» διὰ τὸ Σκοπιανόν