Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο των Ελλήνων της Αμερικής απηγόρευσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο

Share:

Οι Αρχές δεν θα τον αφήσουν να κατέβει ούτε από το αεροπλάνο.

Το θέμα της γνωμοδότησης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου προς το Φανάρι για τον διάδοχο του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ήταν το δεύτερο σημαντικό θέμα της πρώτης μέρας της συνεδρίασης. Όπως έγινε γνωστό, το Οικουμενικό Πατριαρχείου ζήτησε εγγράφως την Πέμπτη από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να επιδώσει κατάλογο με πέντε υποψηφίους μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, προς εξέταση από την Ιερά Σύνοδο, πριν τη συνεδρίασή της στο Φανάρι, το Σάββατο.
Το Καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προνοεί αυτή τη διαδικασία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να εκφράσουν συμβουλευτικά τη γνώμη τους «εγκαίρως». Το επίμαχο άρθρο 13 αναφέρεται και σε πιθανότητα μετάβασης αντιπροσωπείας στο Φανάρι για διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου έγινε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για το καταστατικό, όσο και για τι προνοούν οι «ομοιόμορφοι κανονισμοί» οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχουν εγκριθεί και από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σ’ αυτούς αναφέρεται ρητώς ότι «μία ειδική αντιπροσωπεία θα οριστεί για να επιδώσει προσωπικά την γνωμοδότηση στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Οι κανονισμοί – που αποτελούν συμπλήρωμα του καταστατικού – προνοούν ακόμη το ποιοι θα αποτελούν την επιτροπή αυτή – που είναι επταμελής – ενώ ταυτόχρονα ορίζει ότι «θα πρέπει να δώσει εντός 10 ημερών αναφορά στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα αποτελέσματά τους».
Είναι προφανές ότι για τηρηθεί το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και οι κανονισμοί λειτουργίας της δεν επαρκεί ο χρόνος για να γίνει εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείο αυτό το Σάββατο.
Όλα τα μέλη που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση επέμειναν στην πιστή τήρηση της έννομης διαδικασίας και εισηγήθηκαν να σταλεί επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την οποία να ζητείται να μεταβεί στο Φανάρι και να συζητήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για τους υποψηφίους, με την Ιερά Σύνοδο.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο την πρώτη μέρα της συνεδρίασης δεν είχε απαρτία, ενώ από τους μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Βοστόνης Μεθόδιος, Ατλάντας Αλέξιος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Πίτσμπουργκ Σάββας και απουσίαζαν οι μητροπολίτες Ντένβερ Ησαΐας, Ντιτρόιτ Νικόλαος και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, καθώς και ο μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ ο οποίος βέβαια υπηρετεί αυτή τη περίοδο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και βρίσκεται στο Φανάρι.
Στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου έγινε αναφορά και στο ποιος, βάση του καταστατικού, πρέπει να οριστεί τοποτηρητής, μετά την ισχύ της παραίτησης του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, το Σάββατο 11 Μαΐου. Με βάση το άρθρο 12 του Καταστατικού, αυτός που θα οριστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη πρέπει να είναι το αρχαιότερο τη τάξει μέλος της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – εν προκειμένω ο Μητροπολίτης Βοστόνης Μεθόδιος – και στην περίπτωση που δηλώσει αδυναμία ο αμέσως επόμενος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous Article

Φεύγει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μένει ο ”αρχιεπίσκοπος” Καρλούτσος

Next Article

Ο Σάμουελ Μπράουνμπακ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Άγιο Όρος και στο Βατοπαίδι

Διαβάστε ακόμα