Το Βατικανόν επιχειρεί να συγκαλύψη τα εγκλήματα κληρικών του;

Share:
Εφημερίς Ορθόδοξος Τύπος

Συγκλονιστικόν είναι το άρθρον της La Stampa σχετικώς με τας αποφάσεις του Πάπα και τας επικρίσεις που αυτός δέχεται όσον αφορά εις την αλλαγήν των αποφάσεων δια την δρομολόγησιν της διερευνήσεως και αποπομπής «Επισκόπων», οι οποίοι εσίγησαν έναντι καταγγελιών δια κληρικούς, οι οποίοι προέβησαν εις αναρμόστους και εγκληματικάς πράξεις έναντι νέων και παιδιών. Υπάρχει υποψία παραπομπής του ζητήματος εις τας καλένδας η μεγάλης χρονοτριβής. Να υπενθυμίσωμεν ότι ο Καρδινάλιος Πελ, έμπιστον πρόσωπον του Πάπα, έχει επίσης κατηγορηθή δια παρόμοια αδικήματα. Συμφώνως προς την ιστοσελίδα lastampa.it της 7ης Ιουνίου 2016:

«Η κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου να χορηγήσει εξουσία σε αρκετά γραφεία του Βατικανού να αποπέμψουν Καθολικούς Επισκόπους που αμέλησαν να αντιδράσουν έναντι κληρικών που διέπραξαν σεξουαλική κακοποίηση έχει προκαλέσει μικτές κριτικές από κανονολόγους και συνηγόρους θυμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η δράση του ποντίφικα ίσως δεν προχωρά αρκετά, ώστε να αναχαιτίσει την κρίση.

Οι ειδικοί εκφράζουν σύγχυση σχετικά με το γιατί ο ποντίφικας επέλεξε να μη προχωρήσει με την πρόταση της Ποντιφικής Επιτροπής για την Προστασία των Ανηλίκων που προέβλεπε ένα νέο δικαστήριο ειδικά επιφορτισμένο να κρίνει επισκόπους σχετικά με τον χειρισμό περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποιήσεως, ενώ επέλεξε να αναθέσει σε τέσσερεις υπάρχουσες στο Βατικανό επιτροπές να αναλάβουν το έργο».

Καμμία αλλαγή

«Παραδείγματος χάριν, ένας κανονολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, έγραψε ότι ο Πάπας είχε υποσχεθεί τη δημιουργία του νέου αυτού δικαστηρίου περισσότερο από ένα χρόνο. Με τη δημοσίευση του Σαββάτου της  motu proprio Come una Madre amorevole («Σαν στοργική μητέρα»), ότι το δικαστήριο “φαίνεται να λαμβάνει πρώτης κατηγορίας κηδεία”, ο Kurt Martens συνέχισε:  “Ο καθένας φαίνεται να είναι ενθουσιασμένος για το νέο [motu proprio], αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία αλλαγή», είπε σε μία συζήτηση αργότερα στο NCR. “Αυτό που είχε ήδη γίνει, πλέον ετέθη σε μορφή κειμένου.”…

Ωστόσο, ο Martens και άλλοι δικηγόροι λένε ότι το κανονικό δίκαιο είχε ήδη διατάξεις που επιτρέπουν στον Πάπα να αποπέμψει επισκόπους και ότι ο νέος νόμος είναι ένα σχετικά μικρό μέτρο που απλώς διευκρινίζει τι συνέβαινε στο παρελθόν…». Όπως έγραψε ο Δομινικανός Fr. Pius Pietrzyk, ο οποίος σπουδάζει κανονικό δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγ. Θωμά Ακινάτη στη Ρώμη και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νομικών Υπηρεσιών (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) της κυβέρνησης των ΗΠΑ,: «Η επιλογή υπήρχε πάντοτε στο νόμο, αυτό [ το motu proprio ] απλώς το καθιστά σαφέστερο”».

Αλλαγή σχεδίων

«Η πρόταση για ένα νέο δικαστήριο που θα κρίνει επισκόπους για το χειρισμό τους σε ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την Ποντιφική Επιτροπή O’Malley, τον Ιούνιο του 2015. Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα  εντός της Επιτροπής του Βατικανού για το Δόγμα της Πίστης ειδικά επιφορτισμένο με το να κρίνει ιεράρχες.

Η ιδέα όμως ατόνησε εν τω μεταξύ, με μία έκθεση από τον Μάρτιο να δείχνει ότι η Επιτροπή μέχρι εκείνη τη στιγμή ούτε καν είχε κληθεί η ενημερωθεί για την πρόταση.

Σύμφωνα με δήλωση το Σάββατο από τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Βατικανού Ιησουίτη Fr. Federico Lombardi, ο νέος νόμος του Φραγκίσκου αποκλείει τη δογματική επιτροπή από τη συζήτηση για την αμέλεια επισκόπων σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η δογματική επιτροπή δεν θα συμμετέχει με το νέο νόμο “διότι δεν πρόκειται για εγκλήματα κατάχρησης, αλλά αμέλειας λειτουργήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος…

” Ο επίσκοπος η ο έπαρχος η όποιος έχει την ευθύνη για μία συγκεκριμένη εκκλησία, έστω και προσωρινά … μπορεί νομίμως να αποπεμφθεί από τη θέση του, εφόσον από αμέλεια, προέβη σε η παρέλειψε ενέργειες προκαλώντας σοβαρή βλάβη σε άλλους, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα η την κοινότητα στο σύνολό της’’ ορίζει ο νέος νόμος…».

Ο Πάπας αποφασίζει

«Όλες οι αποφάσεις από τις επιτροπές του Βατικανού, ο νόμος ορίζει, “πρέπει να υποβληθούν σε ειδική έγκριση του Ρωμαίου Ποντίφικα.” Ο Πάπας, συνεχίζει, θα επικουρείται στη λήψη της απόφασής του, “από μία ειδική ένωση νομικών εμπειρογνωμόνων για την ορισθείσα ανάγκη”».

Άλλα λέγουν άλλα κάνουν

«Το Δίκτυο των Επιζώντων, στις ΗΠΑ, από αυτούς που έχουν κακοποιηθεί από ιερείς έχει εκδώσει δύο χωριστές δηλώσεις λέγοντας ότι είναι “εξαιρετικά επιφυλακτικοί» στο νέο μέτρο.

Σε δήλωσή τους την Κυριακή είπαν ότι ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν να έχουν μία συγκεκριμένη υπηρεσία να μεταχειριστεί τους επισκόπους που είναι αμελείς σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, “τώρα, αντίθετα, πρόκειται δήθεν για υφιστάμενες υπηρεσίες … καμία από τις οποίες δεν έχει αναλάβει ποτέ πραγματική δράση η ακόμα να δείξει ενδιαφέρον για εμπλεκόμενους επισκόπους».

“Είναι ακριβώς όπως η ” Χάρτα του Ντάλας ” των αμερικανών επισκόπων“, είπε η ομάδα, αναφερόμενη στη «Χάρτα για την Προστασία των Παιδιών και των Νέων» που υπέγραψαν οι αμερικανοί επίσκοποι το 2002, μετά από συνεχείς εκθέσεις σχετικά με την κρίση της σεξουαλικής κακοποίησης στην αρχιεπισκοπή της Βοστώνης.

” Όταν οι επίσκοποι μίλησαν γι’ αυτό, χρησιμοποίησαν σαφή και σκληρή γλώσσα», δήλωσε ο SNAP. “Αλλά όταν τα έγραψαν, χρησιμοποίησαν όλα τα νομικίστικα και το μετρίασαν σημαντικά”.

” Ομοίως, όταν ο Φραγκίσκος μίλησε για ανάληψη της ευθύνης των εμπλεκόμενων επισκόπων, χρησιμοποίησε σαφή και σκληρή γλώσσα», συνέχισαν, “Αλλά όταν έγραψε κάτι τελικά, οπισθοχώρησε σημαντικά από τα δικά του αμείλικτα λόγια”.

Ο Mitchell Garabedian, ένας δικηγόρος στη Βοστώνη που εκπροσωπεί θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς για δεκαετίες και απεικονίστηκε από τον Stanley Tucci στην πρόσφατη ταινία Spotlight, ήταν επίσης επιφυλακτικός.

Ο νέος νόμος, είπε, «είναι θεμελιωδώς λανθασμένος, διότι η Καθολική Εκκλησία θα είναι και πάλι η ίδια που θα ερευνά τον εαυτό της σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς”.

«Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η Καθολική Εκκλησία δεν είναι σε θέση να ερευνά αντικειμενικά τον εαυτό της σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς”, δήλωσε ο Garabedian. “Η αλεπού για άλλη μία φορά φυλάει το κοτέτσι και τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο”».

 

Previous Article

Ο Σεβ. Γαλλίας υπέρ του β γάμου κληρικών;

Next Article

Ο Σεβ. Ηλείας υπέρμαχος της Μ. Συνόδου

Διαβάστε ακόμα