Το θέμα της αυτοκεφαλίας UOC δεν θα επιλυθεί όσο παρεμβαίνουν πολιτικοί

Share:

Ο επίσκοπος Μπάρισιφκα Βίκτωρ παρουσίασε έκθεση για ιστορία της συζήτησης και τις προοπτικές της αυτοκεφαλίας της UOC.

Το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της UOC θα παραμείνει ανοιχτό έως ότου το κράτος σταματήσει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Εκκλησίας και οι πολιτικοί να σταματήσουν να εικάζουν για τα θρησκευτικά συναισθήματα των πιστών, σημείωσε ο επίσκοπος Μπάρισιφκα στην έκθεση του στην Πανουκρανική επιστημονική και πρακτικό διάσκεψη «Ορθοδοξία στην Ουκρανία: Προκλήσεις καιρού και ιστορικές παραδόσεις». Η έκθεση δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Πληροφοριών και Διαφωτισμού της UOC.

Ο Σεβασμιώτατος Βίκτωρ μίλησε για τη συζήτηση γύρω από την αυτοκεφαλία της UOC στην Ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 31 Μαρτίου – 5 Απριλίου 1992. Ο ιεράρχης ανέφερε γεγονότα που δείχνουν ότι το ζήτημα της αυτοκεφαλίας στη Ιεραρχία συζητήθηκε επί της ουσίας – ακούστηκαν και εκτιμήθηκαν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά.

Βάσει των γνωμοδοτήσεων που εξέφρασαν, η Ιεραρχία αποφάσισε ότι αυτή τη στιγμή η αυτοκεφαλία θα προκαλούσε περισσότερη βλάβη στην Εκκλησία, επομένως αυτό το ζήτημα υπόκειται σε περαιτέρω συζήτηση, σημείωσε ο Επίσκοπος Βίκτωρ. Αυτά τα γεγονότα διαψεύδουν τις δηλώσεις του Πατριαρχείου του Κιέβου, οι οποίες υποστήριξαν ότι η Ιεραρχία δεν εξέτασε το θέμα της αυτοκεφαλίας της UOC, αλλά ασχολήθηκε με δίωξη του Μητροπολίτη Φιλάρετου (Ντενισένκο).

«Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες, ωστόσο, όπως το 1992, σήμερα μια θετική λύση στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας απαιτεί ακόμη χρόνο, μια ενδελεχή επανεξέταση και, το σημαντικότερο, απολιτικοποίηση», τόνισε ο επίσκοπος Βίκτωρ.

Μέχρι να φύγουν στο παρελθόν η παρέμβαση του κράτους στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, η εκμετάλλευση εκ μέρους των πολιτικών των θρησκευτικών συναισθημάτων των πιστών, το ζήτημα της αυτοκεφαλίας παραμένει ανοιχτό. Θα πρέπει να αποφασιστεί αποκλειστικά στην Εκκλησία και από την Εκκλησία, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία μιας κοινής θέσης μεταξύ των επισκόπων, του κλήρου και των πιστών, η οποία στην εποχή μας έχει εκφραστικά περιφερειακά χρώματα και διαφωνίες».

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, η τρέχουσα κατάσταση της UOC είναι η βέλτιστη, κατέληξε ο ιεράρχης. Η ανεξαρτησία στη διακυβέρνηση επιτρέπει στην UOC να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις και να διατηρεί την εκκλησιαστική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επειδή η κανονική Εκκλησία ακόμα και τώρα ενώνει τους Ορθόδοξους πιστούς διαφορετικών εθνικοτήτων και κοινωνικοπολιτικών απόψεων.

spzh.news

Previous Article

ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

Next Article

23 Ἀπριλίου

Διαβάστε ακόμα