Το Ουκρανικό δικαστήριο ουσιαστικά επέβαλε θανατική ποινή στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν

Share:

Ο συνήγορος του επισκόπου Τούλτσιν υπενθύμισε ότι η εισαγγελία θεωρεί μια πενταετή φυλάκιση ως πολύ επιεική τιμωρία για τον επίσκοπο.

Η ετυμηγορία του Πρωτοδικείο Βίνιτσα για την πενταετή φυλάκιση του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπράτσλαβ Ιωνάθαν ουσιαστικά απειλεί τη ζωή του 74χρονου επισκόπου που πάσχει από σοβαρές ασθένειες, δήλωσε ο δικηγόρος του επισκόπου Igor Chudovsky σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Κοζάκικο».

«Το δικαστήριο επέβαλε πρακτικά την θανατική ποινή σε έναν άρρωστο, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, – δήλωσε ο δικηγόρος. – Και αν συμβεί κάτι κατά την εκτέλεση αυτής της άδικης ποινής, θα είναι εξολοκλήρου στη συνείδηση των κρατικών αρχών».

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι ο μητροπολίτης, που καταδικάστηκε με πλαστές κατηγορίες, «σύμφωνα με το δικαστήριο, θα πρέπει να “διορθωθεί” σε ηλικία 80 ετών».

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπενθύμισε επίσης ότι η εισαγγελία θεωρεί μια τέτοια ποινή πολύ επιεική: «Περιμένουμε έφεση από τον εισαγγελέα, επειδή, σύμφωνα με την εισαγγελία, πέντε χρόνια φυλάκισης για τέτοια “εγκλήματα” είναι πολύ λίγα για έναν άρρωστο. Πρέπει να ζητήσουμε από το δικαστήριο έξι χρόνια».

Ο Igor Chudovsky δεν απέκλεισε ότι οι δικηγόροι του Μητροπολίτη Ιωνάθαν θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποδείξουν πολλά γεγονότα παραβίασης των δικαιωμάτων του πελάτη τους.

Ο δικηγόρος τόνισε ότι η περίπτωση του Μητροπολίτη Ιωνάθαν προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στον κόσμο και «έγινε μια λυδία λίθος που θα καταδείξει, εάν η αρχή του κράτους δικαίου λειτουργεί στην Ουκρανία ή είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για δικαιοσύνη του δικαστηρίου, για την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και, αντιστρόφως, υπάρχει λόγος να τονισθεί «η αυθαιρεσία των διωκτικών αρχών και ότι η πολιτική σκοπιμότητα υπερισχύει της δικαιοσύνης».

Όπως έγραψε η ΕΟΔ, νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής εισαγγελίας της Βίνιτσα, ο Konstantin Gozdup, δήλωσε ότι η διεύθυνσή του θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής που επιβλήθηκε στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν.

spzh.news

Previous Article

Ἀνηλεὴς πόλεμος κατὰ τοῦ Ἀλβανίας

Next Article

Αγιοκατάταξη δύο νέων Αγίων από το Πατριαρχείο Αντιοχείας