Το Πατριαρχείο Μόσχας διακόπτει την μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Share:

Στις 20 Νοεμβρίου 2020, στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εξετάσθηκαν συνέπειες της μνημονεύσεως της σχισματικής δομής, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, από τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου (πρακτικά υπ᾽αριθμ. 77).

Στις 24 Οκτωβρίου 2020 κατά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορογιατίσσης πλησίον της Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β’ μνημόνευσε μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών τον επικεφαλής σχισματικής ομάδας στην Ουκρανία. Αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε ότι δεν συζήτησε την απόφασή του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και δεν γνώριζαν για την επικείμενη μνημόνευση.

Οι Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλας στο κοινό ανακοινωθέν τους επέκριναν την πράξη του Αρχιεπισκόπου, διότι «συνιστᾶ κατάφωρη παραβίαση τοῦ συνοδικοῦ, συλλογικοῦ καί δημοκρατικοῦ πολιτεύματος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας καί τῆς λειτουργίας, μέ βάση τό σύστημα αὐτό, τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου», καλώντας αυτόν  «νά προβεῖ ἄμεσα σέ ἀνάκληση τῆς ἀντικανονικῆς καί ἄκυρης αὐτῆς Πράξης του». Το Ανακοινωθέν τονίζει ότι η παραχώρηση της «αυτοκεφαλίας» «στίς σχισματικές δομές τῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας» από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως «ἀποτελεῖ ἐνέργεια αὐθαίρετη, ἀντικανονική καί ἀντιεκκλησιαστική, ὑπό τήν ἔννοια, ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας ἀνήκει στή δικαιοδοσία τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος κατά την ποιμαντική συνάντηση με πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου δήλωσε ότι «ο κανονικός επίσκοπος ήταν, είναι και, ελπίζω ότι θα συνεχίσει να είναι ο Κιέβου Ονούφριος», επισημαίνοντας ότι «εάν ο Αρχιεπίσκοπος βρει μια πλειοψηφία σημαίνει ξαφνικά ότι ο Επιφάνιος έγινε κανονικός επίσκοπος;».

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη εξαιτίας της γενομένης αντικανονικής μνημονεύσεως στα Ιερά Δίπτυχα του επικεφαλής μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών ομάδων, κάτι που αποδεικνύει την έναρξη κοινωνίας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τους σχισματικούς.

Η συνεδρία τόνισε ότι η προαναφερθείσα απόφαση ελήφθη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μονοπρόσωπα, χωρίς τη συνεννόηση με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου και επομένως,  δεν έχει συνοδικό χαρακτήρα.

Λήφθηκε υπόψη ότι η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου στη συνεδρία της 18ης Φεβρουαρίου 2019 υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εξέφρασε νόμιμες «αμφιταλαντεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα νομιμοποιήσεως εκ των υστέρων χειροτονιών, που τελέσθηκαν από καθηρημένους, αφορισμένους και αναθεματισμένους επισκόπους», εννοώντας την «ιεραρχία» της νεόδμητης σχισματικής δομής στην Ουκρανία.

Επισημάνθηκε ότι η σημερινή απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες επίσημες τοποθετήσεις του για το ουκρανικό ζήτημα και ειδικότερα δε με την από 26ης Ιουλίου 2018 Επιστολή προς τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωνε ότι «η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε θα αποστεί από της θέσεως την οποία πολλάκις Σας έχουμε εκθέσει, ότι δηλαδή θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ως προς το λεγόμενο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι «θεωρεί τη θέση αυτή δίκαιη και κατά πάντα δικαιολογημένη».

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διαπίστωσε την αδυναμία μνημονεύσεως του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ στα Ιερά Δίπτυχα, της προσευχητικής και ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί του, καθώς και συλλειτουργίας με όσους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου θα εισέλθουν στην εκκλησιαστική κοινωνία με εκπροσώπους του ουκρανικού σχίσματος.

mospat.ru

Previous Article

Αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη που διαπράχθηκε ποτέ σε ένα ανυποψίαστο κοινό

Next Article

«Σήμερον ὁ Ναὸς ὁ ἔμψυχος τοῦ Μεγάλου Βασιλέως ἐν Ναῷ εἰσέρχεται»

Διαβάστε ακόμα