Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Εκκλησία

Share:

Η Κυβέρνηση προσπαθεί εσπευσμένα να τελειώσει με το μισθολογικό ζήτημα των κληρικών. Παρά τις αντιδράσεις τη Ιεραρχίας και του κλήρου δεν κάνει πίσω, αλλά προχωράει μόνη της στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Η Ιεραρχία πρέπει να σταθεί στο ύψος της και να μην υποχωρήσει.

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει άμεσα και θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Τουρκία. Μετά την αυριανή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να μεταβεί στη Χάλκη, όπου την τετάρτη 6 Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Παιδείας έχουν σχεδόν έτοιμο το σχέδιο νόμου, και κάνουν μόνο μερικές φραστικές αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά τον όρο «επιδότηση» αναφορικά με το μισθολογικό των Κληρικών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Μαξίμου θεωρεί, πως οι νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, καθιστούν ευκολότερη την υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Και μάλιστα φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία από ό,τι όλα δείχνουν θεωρείται απίθανο να δώσει την έγκρισή της.

Τα σχέδια για … ΔΕΚΟ

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας θα ακολουθήσει ανάλογη γραμμή με αυτή που ακολούθησε με το Σκοπιανό. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η λύση που θα προκριθεί τελικά είναι η ένταξη των κληρικών σε ένα μισθολογικό καθεστώς αντίστοιχο με τους καθηγητές πανεπιστημίου και οι εγγυήσεις που δίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα συναντήσουν ενστάσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά την έξοδο των Κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, εργοδότης θα παραμείνει το υπουργείο Οικονομικών, που θα μεταφέρει κάθε χρόνο τις ίδιες πιστώσεις με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και συνεχίζει το δημοσίευμα: ¨»Επιμένουν (το ερώτημα είναι πόσους θα πείσουν) ότι από πουθενά δεν προκύπτει απόλυση των ιερέων, άρση μονιμότητας ή μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διευκρινίζουν ότι επιχορηγήσεις δίνονται τόσο σε φορείς ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΚΟ) όσο και σε φορείς δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ, ΟΤΑ κ.λπ.)».

orthodoxianewsagency.gr

Previous Article

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

Next Article

Έλληνες Ιεράρχες και Αγιορείτες με το δίκαιον!