Το σχίσμα του 1054 και η σημερινή διαίρεση των Εκκλησιών έχουν κοινό έδαφος

Share:

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος συνέκρινε τη διάσπαση της κοινωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Φαναρίου με τη διάσπαση μεταξύ των Ανατολικών και Δυτικών Εκκλησιών το 1054.

Το σπάσιμο της Ευχαριστιακής κοινωνίας το 1054 και η κατάρρευση της κοινωνίας μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και των Ρωσικών Ορθόδοξων Εκκλησιών έχουν πολλά κοινά, σημείωσε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Pastor and Flock» .

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, το σχίσμα του 1054 παρασκευάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκλήθηκε από μια διοικητική και πολιτική διαίρεση, η οποία αντικατοπτρίζει την ήδη υπάρχουσα πνευματική διαίρεση μεταξύ τμημάτων της Εκκλησίας.

Αυτό που συνέβη το 2019 έχει επίσης το δικό του υπόβαθρο. Ο λόγος για την τρέχουσα διαίρεση είναι ότι ορισμένοι φιλελεύθεροι εκπρόσωποι του Φανάρι “έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να δικαιολογήσουν και να αποδεχτούν αυτούς τους νόμους που δεν συμφωνούν με το Ιερό Ευαγγέλιο, τον οποίο ο κοσμικός κόσμος προσπαθεί ενεργά να εισαγάγει στη ζωή μας σήμερα”, είπε ο Μακαριώτατος.

«Αυτή η πνευματική χαλάρωση της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τη διατήρηση της αγνότητας της ιερής Ορθόδοξης πίστης ήταν η βασική αιτία του σχίσματος που συνέβη το 2019», είπε.

Ο Μακαριώτατος τόνισε την επιθυμία του Φαναρίου να δώσει “όχι μόνο τα πράγματα του Καίσαρα στον Καίσαρα αλλά και τα πράγματα του Θεού”. Μια απόπειρα τέτοιων ενεργειών προκάλεσε την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

«Και σήμερα οι πνευματικές αρχές της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμες να αποδεχτούν όλα τα έθιμα και τους νόμους που απαγορεύει ο Θεός που προσφέρει ο κόσμος μόνο για να ανακτήσει την Κωνσταντινούπολη (παρούσα Κωνσταντινούπολη) στην προηγούμενη δόξα της, και τη δύναμη στην Εκκλησία που είχαν κατά την ακμή της  Βυζαντινής Αυτοκρατορίας », συνέχισε ο Μακαριώτατος.

https://spzh.news

Previous Article

Σκέψεις ἐπὶ τῇ ἐνάρξει τοῦ Ἁγίου Σαρανταημέρου

Next Article

Κατοχύρωση του «Μητέρα = Γυναίκα + Πατέρας = Άνδρας» στην Ουγγαρία

Διαβάστε ακόμα