Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρέπει να αναλογισθεί τις ευθύνες του

Share:

Οι χειρισμοί δυστυχώς του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι ολέθριοι τόσο για την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και για τον Ελληνισμό. Οι πρώτες επιπτώσεις τώρα γίνονται κατανοητές. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του πριν είναι αργά. Οι ευθύνες της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι το ίδιο τεράστιες, εάν δεν είχε νομιμοποιήσει τους Ουκρανούς σχισματικούς τώρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ο σπουδαιότερος διαπραγματευτής για την επίλυση του ουκρανικού προβλήματος.

Αφού το Φανάρι έπεσε στην αίρεση του παπισμού και του σχίσματος, έχασε την κανονική του επικράτεια για την Ορθοδοξία

Οι δύο αιρέσεις του Φαναρίου, ο παπισμός και η δημιουργία σχίσματος, θα καθορίσουν τη στάση των υπολοίπων Ορθοδόξων και εντός της δικαιοδοσίας που έχει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με θρησκευτικούς αναλυτές του πρακτορείου Ria Novosti, oι Θείες Λειτουργίες που θα γίνονται από ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εντός της επικράτειας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά το μέτρο αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει όλους τους Ορθόδοξους που θα βρίσκονται στο έδαφος του, λόγω του σχίσματος που προκαλείται από την Κωνσταντινούπολη

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανακοινώσει ότι στις τουρκικές πόλεις της Αττάλειας, Σμύρνης, Προύσας και αλλού τελέστηκαν πρόσφατα Χριστουγεννιάτικες Θείες Λειτουργίες από ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παραδοσιακά μέχρι τώρα οι Ορθόδοξοι στο έδαφος της Τουρκίας τροφοδοτούσαν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αφού ιστορικά η Τουρκία είναι η κανονική του επικράτεια.

“Από τη στιγμή που το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στην αίρεση, έχασε την κανονική του επικράτεια. Οποιαδήποτε τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου του Πατριαρχείου Μόσχας, μπορεί τώρα να πραγματοποιήσει αποστολές και να δημιουργήσει εκεί ενορίες. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο για να μην παραμείνουν οι πιστοί όμηροι των σχισματικών”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Arkady Mahler.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς και η δημιουργία της αποκαλούμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στηρίχθηκε στη θέση ότι «ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι ο πάπας της Ανατολής και όλος ο Ορθόδοξος κόσμος είναι το κανονικό του έδαφος». Ενώ σύμφωνα με την άποψη της Ορθόδοξης δογματικής διδασκαλίας, η Οικουμενική Εκκλησία αποτελείται από τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και “κάθε Εκκλησία έχει σαφή κανονικά όρια”.

“Όπως γνωρίζουμε, η Κωνσταντινούπολη παραβίασε χωρίς διακρίσεις τα κανονικά όρια της Ρωσικής Εκκλησίας και κήρυξε ένα τεράστιο τμήμα της – την επικράτεια της Ουκρανίας – δικό της και στη συνέχεια εκεί δημιούργησε ένα σχίσμα. Έτσι, η Κωνσταντινούπολη και η Ελληνική και Αλεξανδρινή εκκλησία που την υποστήριξαν, προσχώρησαν στο σχίσμα», δήλωσε ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Τουρκία, και σημαντικό μέρος αυτών είναι είτε πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είτε Ρώσοι προσκυνητές, οι οποίοι τελικά κατέληξαν χωρίς Εκκλησία. Η επιλογή να δημιουργηθούν ενορίες για τους Ορθοδόξους στην Τουρκία δεν είναι πολιτική απάντηση, αλλά Ιερή Αποστολή. Να σώσουμε τους Ορθόδοξους από το σχίσμα”, δήλωσε ο Mahler.

Ο θρησκευτικός αναλυτής Ρ. Σιλαντιέφ θεωρεί επίσης ότι η διεξαγωγή λειτουργιών από ιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας αναμένεται ότι θα θεωρηθεί αντίδραση στις ενέργειες της Κωνσταντινούπολης και υπενθυμίζει ότι στην Τουρκία υπάρχουν περισσότεροι πιστοί από το Πατριαρχείο της Μόσχας από ότι από την Κωνσταντινούπολη. Η αναλογία των πιστών 4 προς 1.

Επιπλέον είναι βέβαιος ότι και πιστοί άλλων Ορθοδόξων λαών θα πάνε σε ρωσικές ενορίες.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον ελληνικό εθνικισμό, ο οποίος είναι χαρακτηριστικός του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Βούλγαροι θα χαρούν να παρευρίσκονται στις Θ. Λειτουργίες του Πατριαρχείου Μόσχας, όπως αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού», συνόψισε ο Σιλαντιέφ.
Πηγή: RiaNovosti μετάφραση: oukraniko

Previous Article

Πορίσματα ἡμερίδος «Νέα θρησκευτικά: Ὁ προσηλυτισμός συνεχίζεται»

Next Article

Ἀποπομπὴ τῆς κα Γιάννας Ἀγγελοπούλου