Τό Οὐκρανικό ζήτημα μπορεῖ νά ἐπιλυθεῖ μόνο σέ πανορθόδοξο ἐπίπεδο

Share:

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Σύλβεστρος της Bilohorodka δήλωσε ότι η μονομερής ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας είναι αδιέξοδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σύλβεστρος (Stoychev) , πρύτανης της Θεολογικής Σχολής του Κιέβου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την πηγή dialogtut σχετικά με το καθεστώς του UOC (κανονικής Εκκλησίας), είπε ότι το «ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα» είναι ένα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους που μπορεί να επιλυθεί μόνο στο το πανορθόδοξο επίπεδο.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιλύσει αυτό το ζήτημα χωρίς τη συμμετοχή άλλων Τοπικών Εκκλησιών. Η Εκκλησία μας απέφυγε να κάνει ένα τόσο βιαστικό βήμα όπως η μονομερής κήρυξη της αυτοκεφαλίας. Θα ήταν σίγουρα ένας δρόμος προς το πουθενά», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος.

Ο ιεράρχης εξήγησε ότι και οι αντίπαλοι του UOC περιμένουν λύση στο θέμα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση αυτοανακήρυξης αυτοκεφαλίας, η Εκκλησία θα βρίσκεται μετέωρη για πολλά χρόνια.

«Ταυτόχρονα, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό όχι μόνο από ένα σημαντικό μέρος του ποιμνίου μας, αλλά και από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, που είναι πάντα εξαιρετικά επιφυλακτικές σε τέτοια θέματα. Ως εκ τούτου, εν κατακλείδι, θα πω το εξής: η UOC είναι de facto μια ανεξάρτητη Εκκλησία, αλλά η οριστικοποίηση αυτού του καθεστώτος εξακολουθεί να είναι θέμα του μέλλοντος», συνόψισε ο Αρχιεπίσκοπος της Bilohorodka.

Όπως ανέφερε η UOJ, ο Αρχιεπίσκοπος Sylvester της Bilohorodka είπε ότι η UOC είναι μια ανεξάρτητη Εκκλησία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται σε σχίσμα .
spzh.news
Previous Article

Δὲν ἐσεβάσθη τὰ Χριστούγεννα!

Next Article

Ο Μακαριώτατος Μητρ. Κιέβου Ονούφριος χωροστάτησε σε Θ. Λειτουργεία στη Λαύρα του Ποτσάεφ