Υπ. Πολιτισμού Ουκρανίας: Τα σπήλαια της Λαύρας πρέπει να γίνουν μουσειακό έκθεμα, όπως στην Ευρώπη

Share:

Οἱ δηλώσεις τοῦ ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ τῆς Οὐκρανίας εἶναι δηλωτικές τοῦ ἀπαξιωτικοῦ καί ἰσοπεδωτικοῦ πνεύματος τοῦ κράτους. Ἔννοιες ὅπως θρησκευτική ἐλευθερία καί ἀναγνώριση τῆς μακραίωνης οὐκρανικῆς παράδοσης ἀποτελοῦν ψιλά γράμματα… (Ο.Τ.)

Ο υπουργός Πολιτισμού πιστεύει ότι τα σπήλαια της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου πρέπει να γίνουν μουσειακό έκθεμα. Και σε αυτό το θέμα, η Ουκρανία πρέπει να πάρει παράδειγμα από την ΕΕ.

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού, Αλεξάντρ Τκατσένκο, σε συνέντευξή του στο TSN, είπε ότι «το κράτος θα φροντίσει για τις μακρινές και κοντινές σπηλιές» όπου βρίσκονται τα «μουσειακά εκθέματα». Και «μπορούν να γίνουν, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, όχι μόνο αντικείμενα λατρείας, όπως η Παναγία των Παρισίων, όπου γίνονται λειτουργίες, αλλά ταυτόχρονα – μουσειακό αντικείμενο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, «πρόκειται για ένα ξεχωριστό σύνθετο ζήτημα που θα λύσουμε με κοινό και ειδικούς».

Νωρίτερα, ο Αλεξάντρ Τκατσένκο δήλωσε ότι η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αφαιρέθηκε επειδή η UOC δεν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η επιτροπή του μουσείου ήδη εργάζεται στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Οι μοναχοί της UOC δεν ενημερώθηκαν για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής.

Στις 13 Μαρτίου, στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου άρχισε τις εργασίες επιτροπή από το αποθεματικό, η οποία διεξήγαγε έλεγχο στους χώρους των Κοντινών Σπηλαίων, ανακοίνωσε στο Facebook ο Μητροπολίτης Βαρσανούφιος, ο οποίος συναντήθηκε τυχαίως με τους ελεγκτές.

Όπως έγινε γνωστό, η επιτροπή ήρθε να ελέγξει τη Λαύρα χωρίς απαραίτητα δικαιολογητικά ή προειδοποίησης της ιεραρχίας.

«Μαζί με το Σεβασμιότατο Παύλο, έγραψα μια έκκληση για την παραβίαση των νόμιμων διαδικασιών, καθώς και έκκληση προς τους πιστούς μας να εντείνουν την προσευχή και να υποστηρίξουν το κοινό μας Ιερό, το οποίο θέλουν να το πάρουν παράνομα από τους μοναχούς της Λαύρας,» έγραψε ο Μητροπολίτης Βαρσανούφιος.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, ο Αλεξάντρ Τκατσένκο πιστεύει ότι η εκδίωξη της UOC από τη Λαύρα του Κιέβου είναι «μια φυσική, κανονική διαδικασία», καθώς η UOC δεν διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

spzh.news

Previous Article

Μολών Λαβέ από τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ!

Next Article

Αναστήλωση Ναών και συντήρηση αγιογραφιών και κειμηλίων από την Εκκλησία της Αλβανίας