Φανάρι – Μόσχα ενημερώνουν αιρετικά κέντρα

Share:

Την 18η Οκτωβρίου ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου ο Πατριάρχης του υποσχέθηκε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Την ίδια υπόσχεση έδωσε και ο Σεβ. Βολοκολάμσκ στον Πάπαν την 19ην Οκτωβρίου στο πλαίσιο παρακολούθησης ως παρατηρητή Παπικής Συνόδου. Όπως πληροφορηθήκαμε από το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Μόσχας της 19ης Οκτωβρίου 2018:

«Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ στις 15 Οκτωβρίου και αφορού­σε τις αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, εξήγησε τη θέση του Πατριαρχείου Μόσχας και παρουσίασε τη δήλωση που υιοθετήθηκε στο Μινσκ.

Ο πρόεδρος του DECR σημείωσε ότι λόγω των ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή της στις εργασίες της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Ιλαρίων υπογράμμισε ότι θα αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Μόσχας».

Το ανακοινωθέν του Φαναρίου της 19ης Οκτωβρίου αναφέρει:

«Κατά την συνάντησιν ταύτην συνεζητήθησαν μεταξύ των δύο Προκαθημένων θέματα διμερούς και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος, ως π.χ. η προοπτική ενισχύσεως της συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Θρόνου και της Αγγλικανικής Κοινωνίας, εξ αφορμής της επιτυχούς, προ διετίας, από κοινού διοργανώσεως εν τη Πόλει Επιστημονικού Συμποσίου περί της συγχρόνου δουλείας και της συνυπογραφής Κοινής Δηλώσεως, δι’ ης κατεδικάσθη το απάδον προς τας χριστιανικάς αξίας φαινόμενον του­το και η ποικίλη εκμετάλλευσις του ανθρωπίνου προσώπου δι’ αλλοτρίους σκοπούς».

Previous Article

Από την πετρελαιοβιομηχανία στην Αρχιεπισκοπή

Next Article

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκά μιλάει για την κρίση στην Ουκρανική Εκκλησία