Φανάρι: Σχέδιο αναδιαμορφώσεως της ορθόδοξης ταυτότητας

Share:
Ο Σέρβος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Πρωθιερέας Ντάρκο Ντζόγκο κατέθεσε τις απόψεις του σχετικά με την κατάσταση γύρω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις ενέργειές του στην Ουκρανία.

Το Φανάρι δεν θέλησε να δημιουργήσει μόνον μια νέα εκκλησιαστική δομή στην Ουκρανία αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο φρόνημα στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Αυτά δήλωσε σε απευθείας μετάδοση στον Ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό «Pershy kozatski» ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Ρως. Το Ρωσο-ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Εκκλησιαστική ιστορία. Ταυτότητα. Θεολογία» Πρωθιερέας Ντάρκο Ντζόγκο.

«Είναι μια θλιβερή ιστορία αυτή με το Φανάρι και τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία, δηλαδή με τη συνέλευση του λεγόμενου Πατριαρχείου Κιέβου και της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΑΟΕΟ)», τόνισε ο Σέρβος θεολόγος και πρόσθεσε: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ‘αποκατέστησε’ εκείνους, οι οποίοι ούτε καν διέθεταν χειροτονία».

Η αιτία των παραπάνω, κατά τη γνώμη του θεολόγου, είναι η αλλοίωση του φρονήματος του Φαναρίου, το οποίο θέλησε «να δημιουργήσει όχι μόνον μια νέα δομή στην Ουκρανία, αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο φρόνημα στην παγκόσμια Ορθοδοξία, όπως στην παποσύνη της Ρώμης: υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος με το κύρος του λαμβάνει μονοπρόσωπες αποφάσεις επί παντός».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ο κληρικός, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι το Φανάρι δεν είναι μόνον ένας Πατριάρχης Βαρθολομαίος ή κάτι, το οποίο συνέβη στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να συμβεί πουθενά αλλού, αλλά είναι «το ίδιο το σχέδιο αναδιαμορφώσεως της παγκόσμιας Ορθόδοξης ταυτότητας».

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέκαθεν παρουσίαζε στους Έλληνες Επισκόπους τις εκκλησιαστικές σχέσεις υπό τη μορφή κάποιας συνωμοσίας των Ρώσων, των Σέρβων, των Βουλγάρων, δηλαδή του Σλαβικού κόσμου σε βάρος του Ελληνικού κόσμου. Υπάρχουν τέτοια επιχειρήματα, ότι δηλ. υφίστανται εκκλησίες «πρώτης κατηγορίας” και είναι οι ελληνόφωνες Εκκλησίες: Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιερουσαλήμ, και υπάρχει κάποια Ορθοδοξία «δεύτερης κατηγορίας», Σλαβική Ορθοδοξία, Γεωργιανή Ορθοδοξία και υπόλοιπη <…>. Φρονώ ότι μια τέτοια προσέγγιση, την οποία αποφάσισε να εφαρμόσει τώρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι μια μορφή Ορθόδοξου παπισμού, που θα έχει οπαδούς στον Ελληνισμό. Αλλά πιστεύω ότι και στις ελληνόφωνες Εκκλησίες οι άνθρωποι βλέπουν ότι δεν πρόκειται για τη Σλαβική Ορθοδοξία, ούτε για την Ελληνική, αλλά για την αναδιαμόρφωση της Ορθοδοξίας».

Τη νέα αυτή μορφή, όπου «το γεγονός δεν είναι εκείνο, που φαίνεται, αλλά εκείνο, που θα πω εγώ ότι είναι ακριβώς έτσι», μπορούμε να την ιχνηλατήσουμε στις ενέργειες του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος μόλις προ ολίγων ετών έλεγε άλλα για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ τώρα λέγει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

«Αυτοί (το Οικουμενικό Πατριαρχείο – σσ.) εξαναγκάζουν επιδεικτικά τις κατά τόπους Εκκλησίες, λ.χ. της Αλεξανδρείας, η οποία φημιζόταν για την υποστήριξη προς τον Μητροπολίτη Ονούφριο, να αλλάξουν τη θέση τους, ώστε όλοι να δουν ότι είναι κανονικό το φαινόμενο, όταν ένας Επίσκοπος τη μια ημέρα λέει ένα πράγμα, την άλλη ημέρα λέει άλλο. Εάν οι Επίσκοποι αντιμετωπίζουν έτσι τις δηλώσεις τους, τότε τι να αναμένει κανείς από έναν απλό άνθρωπο;», διαπίστωσε ο Πρωθιερέας Ντάρκο Ντζόγκο.

Επικαλέσθηκε το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, όπου ο Κύριος είπε ότι ακόμη και οι «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν της Εκκλησίας», αλλά πρόσθεσε ότι τούτο δεν σημαίνει ότι ο άδης δεν θα επιχειρήσει να νικήσει την Εκκλησία. Και όμως πιστεύω ότι η παγκόσμια Ορθοδοξία, η Εκκλησία, θα αντιμετωπίσει αυτή την αρρώστια, όπως αντιμετώπισε παλαιότερα όλες τις αιρέσεις και τα σχίσματα».

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

ΕΟΔ – Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων

Previous Article

Καταπάτηση των Ιερών Κανόνων στο Φανάρι

Next Article

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΕΙΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ!