Όταν επιλύονται μοιραία ζητήματα, δεν πρέπει να στοχοποιούμε

Share:

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτόπολης σχολίασε τις κατηγορίες κατά των συμμετεχόντων στη Τοπική Σύνοδο της UOC.

Μετά τις αποφάσεις της Τοπικής Συνόδου, η οποία κήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της UOC, ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτόπολης Λουκάς στράφηκε στο ποίμνιο. Στην ομιλία του κάλεσε τους πιστούς σε ενότητα και ειρήνη και επέστησε την προσοχή τους στο γεγονός ότι οι κατηγορίες για σχίσμα δεν δικαιολογούνται και ότι η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συμμερίζεται τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της UOC.

«Με την πρόνοια του Θεού, για μας προορίζεται να ζήσουμε σε περιόδους πανδημιών, πολέμων και άλλων αναταραχών, όπου η εμπιστοσύνη μας στον Θεό και η ετοιμότητά μας να τηρήσουμε τις εντολές του Ευαγγελίου δοκιμάζονται σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Βλέπουμε πώς ο εχθρός της ανθρώπινης φυλής έχει πάρει τα όπλα σήμερα όχι μόνο εναντίον της πολύπαθης Ουκρανίας μας, αλλά και εναντίον της αγίας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Ο ιεράρχης της UOC τόνισε ότι ο ίδιος, ως κυβερνών επίσκοπος, είναι υπεύθυνος ενώπιον του Θεού για τη μοίρα του ποιμνίου του, το οποίο βρίσκεται τώρα στις αντίθετες πλευρές της πρώτης γραμμής, και επίσης υποστήριξε τη διατήρηση της ενότητας με τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία στον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι ο διάβολος, που “ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίῃ” (Α´ Πέτρου 5:8), θέλει να φέρει σύγχυση στις ψυχές των ανθρώπων για να δημιουργήσει ένα άλλο σχίσμα εντός της Εκκλησίας. Εδώ και εκεί εμφανίζονται δημοσιεύσεις για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο. Περιέχουν κατηγορίες για τις ιεραρχίες του υποτιθέμενου σχίσματος κ.ο.κ. Με κάθε ευθύνη θέλω να πω ότι όλα αυτά δεν είναι έτσι. Όταν επιλύονται κρίσιμα ζητήματα, δεν μπορεί κανείς να στοχοποιήσεις αμέσως κάποιον ή να τον κάνεις εχθρό του λαού», έγραψε ο μητροπολίτης. Επιβεβαίωση αυτού, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Λουκά, είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ήταν συμπαθής προς τις αποφάσεις της Συνόδου της UOC.

«Εξάλλου, είναι σαφές σε όλους ότι η απόφαση οποιασδήποτε Συνόδου πρέπει να περάσει από αποδοχή (ή μη από τον κλήρο και τον λαό του Θεού), μετά την οποία ριζώνει στη ζωή της Εκκλησίας ή απορρίπτεται», τόνισε ο ιεράρχης της UOC.

«Ο Σωτήρας, στην Αρχιερατική Προσευχή Του, εξέφρασε το θέλημα του Θεού: “ἵνα πάντες ἓν ὦσι, καθὼς σύ, πάτερ, ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν σοί, ἵνα καὶ αὐτοὶ ἐν ἡμῖν ἓν ὦσιν, ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ ὅτι σύ με ἀπέστειλας”. (Ιω. 17:21). Ως εκ τούτου, καλώ όλους σε ειρήνη, σε πιστότητα στη Μητέρα μας Εκκλησία, στους κανόνες Της, στον Προκαθήμενό μας και στη διατήρηση της ενότητας με τον Θεό και εν Θεώ μεταξύ τους, μέσω των προσευχών της Παναγίας και όλων των αγίων, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας της Ζαπορόζιε!» – συνόψισε ο Μητροπολίτης Λουκάς.

spzh.news

Previous Article

Η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Μόσχας

Next Article

Αγιασμός και άλλες εκδηλώσεις στην Ιερά Μητρόπολη Ναϊρόμπι