Ύστατη προειδοποίηση Μόσχας σε Βαρθολομαίο με απειλή για σχίσμα

Share:

O Πατριάρχης Μόσχας την ύστατη στιγμή καλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην προχωρήσει στην αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Δυστυχώς το σχίσμα που θα ακολουθήσει αν το Φανάρι εμείνει στην απόφαση του θα διχάσει τον Ορθόδοξο κόσμο.

Προσωπικό κάλεσμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην επισφραγίσει την πνευματική ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ρωσία απηύθυνε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πως σε διαφορετική περίπτωση το σχίσμα είναι προ των πυλών.

Σε επιστολή του προς το Φανάρι, που αναρτήθηκε στο σάιτ της ρωσικής Εκκλησίας, ο κ. Κύριλλος αφήνει αιχμές για την θετική στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσον αφορά το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας.

Ξεκαθαρίζει ότι εάν συνεχιστεί αυτή η γραμμή ο κ. Βαρθολομαίος θα πάψει να είναι ο προκαθήμενος στον ορθόδοξο κόσμο, προειδοποιώντας μάλιστα πως ο Θεός θα τον κρίνει για τα «δεινά» που θα προκαλέσει στους ουκρανούς πιστούς.

Ο κ. Κύριλλος καλεί τον κ. Βαρθολομαίο να σταματήσει την επικοινωνία με τους μητροπολίτες στο Κίεβο και να αρνηθεί να συμμετάσχει «στην πολιτική περιπέτεια γύρω από την νομιμοποίησή τους».

Τονίζει δε πως υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος αναφέρει στο μήνυμά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο:

«Μίλησα μαζί σας ιδιωτικά και με λίγους μάρτυρες για τα σχέδια της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης να νομιμοποιήσει το σχίσμα στην Ουκρανία. Τώρα, όταν αυτά τα σχέδια έχουν ουσιαστικά τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχομένως για τελευταία φορά, σας απευθύνομαι ενώπιον του ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας… (Παρακαλώ) κάντε πίσω τώρα από την κοινωνία με τους σχισματικούς και αρνηθείτε να συμμετάσχετε στην πολιτική περιπέτεια γύρω από τη νομιμοποίησή τους».

«Εάν ενεργείτε σε συμφωνία με τις προθέσεις που τίθενται στην επιστολή σας, θα χάσετε για πάντα την ευκαιρία να υπηρετήσετε την ενότητα των Ιερών Εκκλησιών του Θεού και θα πάψετε να είστε ο πρώτος στον Ορθόδοξο κόσμο που συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμυρίων πιστών, και τα δεινά που προκλήθηκαν από εσάς στους Ορθόδοξους Ουκρανούς θα σας συνοδεύουν μέχρι την Τελική Κρίση… Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά ότι αυτό δε θα συμβεί. Δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει» καταλήγει στο μήνυμά του ο πατριάρχης.

in.gr

Previous Article

Εκκλησία της Κρήτης: Συνοδική Επιτροπή για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Next Article

O στόχος της Τουρκίας είναι να πάρει ολόκληρη την Κύπρο