Ἀναστήλωση Ἱ. Ναοῦ στήν Κριμαία μέ τοιχογραφίες τοῦ Θεοφάνους τοῦ Ἕλληνος

Share:

 

Μεγάλη πνευματική αγαλλίαση ένιωσαν προχθες οι Ορθόδοξοι πιστοί της Θεοδοσίας της Κριμαίας, χάρις στην πλήρη αναστήλωσή και τον επανακαθαγιασμό ιερού ναού του 14ου αιώνα με σωζόμενα θραύσματα τοιχογραφιών του μεγάλου Αγίου Θεοφάνη του Έλληνα.

Ο φαινομενικά λιτός ναός του Αγίου Δημητρίου είναι ένας από τους τρεις μόνο σωζόμενους ναούς εκ των τουλάχιστον 50, που χτίστηκαν από Έλληνες αποίκους τον 14ο αιώνα και ο μοναδικός με σωζόμενες τοιχογραφίες από τον αγιογράφο Θεοφάνη τόν Έλληνα, αναφέρει το ren.tv .

Καθ’οδόν από την Κωνσταντινούπολη  προς το Νόβγκοροντ το 1378, ο Άγιος Θεοφάνης έμεινε αρκετούς μήνες στη Θεοδοσία, γνωστή ως Κάφα εκείνη την εποχή, και είναι γνωστό ότι εργάστηκε σε πολλές εκκλησίες.

Φωτογραφία: sevastopol.su

Φωτογραφία: sevastopol.su 

Ο ναός υπέστει πολέμους, επαναστάσεις και σεισμούς κατά τη διάρκεια των αιώνων, μια όμως από τις πιο καταστροφικές περιόδους ήταν η δεκαετία του 1990, όταν η εκκλησία παρέμενε χωρίς στέγη επί αρκετά χρόνια και οι περισσότερες παλαιές τοιχογραφίες απλώς ξεθώριασαν κι έσβησαν  από τη βροχή και το χιόνι.

Οι αναστηλωτές, όταν μπήκαν για πρώτη φορά στην εκκλησία, με φρίκη είδαν την άθλια κατάσταση των αριστουργημάτων του Αγίου Θεοφάνη. Η επίπονη προεργασία και αποκατάσταση διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια.

Σχεδόν 430 τετραγωνικά πόδια τοιχογραφιών έχουν αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με το sevastopol.su , οι τοιχογραφίες που σώζονται απεικονίζουν τον Χριστό ένθρονο στην αψίδα του βωμού με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στα δεξιά και τη Θεοτόκο στα αριστερά. Στον δυτικό τοίχο είναι ζωγραφισμένη η Θεία Ευχαριστία, με τον ίδιο τον Χριστό να κοιωνεί τους Μαθητές, και την Κρίση στον ανατολικό τοίχο, που έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς.

Το Ren.tv καταλήγει:

orthochristian.com

Previous Article

Ἀνακοίνωση Ἱ. Συνόδου Κύπρου γιά τήν πρόταση νόμου «Ψευδοθεραπεῖες μεταστροφῆς…»

Next Article

Κιέβου Ονούφριος: Αν ο άνθρωπος είναι κοντά στον Θεό, τότε οι επίγειες θλίψεις δεν αποτελούν τραγωδία