Ἀρχιεπίσκοπος Σάββας: Ἡ Πολωνική Ἐκκλησία ὑποστηρίζει τήν ἀνεξαρτησία τῆς κανονικῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Κιέβου

Share:

Ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας πιστεύει ότι μόνο μια σύνοδος των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών μπορεί να επιλύσει τη δύσκολη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας δήλωσε ότι υποστήριξε την ανάγκη να γίνει ανεξάρτητη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο ιστότοπος της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσίευσε Μήνυμα του Μητροπολίτη Σάββα , στο οποίο εξηγούσε τη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Πατριάρχη Κύριλλο λέγοντας ότι καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν συμμερίζεται τα λόγια και τη γνώμη του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα αυτό, καθώς πιστεύει ότι η θέση του Πατριάρχη Κυρίλλου «δεν χρησιμεύει για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και επηρεάζει αρνητικά τον αντίκτυπο της Ορθοδοξίας».

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η επισκοπή, οι κληρικοί και οι πιστοί της Πολωνικής Εκκλησίας «στηρίζουν το Ουκρανικό Έθνος στην επιδίωξή του να ανακτήσει την πλήρη ελευθερία, κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας».

Από την αρχή του πολέμου, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις μεμονωμένων Επισκόπων και όλα τα επίσημα έγγραφα της Ι. Συνόδου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας υπό την ηγεσία μας, υποστηρίζαμε κι εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη της ανεξαρτησίας τῆς Ουκρανικής Εκκλησίας.

Υπενθύμισε ότι έκανε επανειλημμένα έκκληση στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο ” να συγκαλέσει Σύνοδο των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για να ληφθεί μια γενική Ορθόδοξη απόφαση για αυτό το θέμα, να λυθεί η δύσκολη κανονική κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω σχίσματα στην Ορθοδοξία “.

Ο προκαθημενος τόνισε επίσης ότι από την αρχή του πολέμου, η Πολωνική Εκκλησία συμμετείχε στην παροχή υλικής, ποιμαντικής και ηθικής βοήθειας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως αποδεικνύεται από τη δραστηριότητα του Ορθόδοξου Φιλανθρωπικού Κέντρου “Έλεος”, τόσο σε πανορθόδοξο όσο και σε επαρχιακό επίπεδο».

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πιστεύει ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως «δυσκολεύεται να λάβει αποφάσεις» για την Ουκρανία.
spzh.news
Previous Article

Οἱ σχισματικοί τοῦ Κιέβου δημιουργοῦν “κλώνους” τῶν κανονικῶν Ἱ. Μονῶν στό Βολίν

Next Article

Ἰσοπέδωση Ἱ. Μονῆς στό Ντονέτσκ