Ἐπίσκοποι καί ἡγούμενοι τῆς Βουλγαρικῆς Ἐκκλησίας ὑποστηρίζουν τήν ὑφιστάμενη ἀδελφότητα τῆς Λαύρας Κιέβου

Share:

 

Η Βουλγαρική Εκκλησία ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να μην αναμειγνύονται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Επίσκοποι και ηγούμενοι της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράσθηκαν υπέρ των αδελφών της Λαύρας των Σπηλαίων Κιέβου , οι οποίοι διώκονται από τις ουκρανικές αρχές.

Η έκκληση δημοσιεύτηκε στη σελίδα Facebook της Μητρόπολης Βιντίν της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Η Βουλγαρική Εκκλησία εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση να εγκαταλείψουν οι μοναχοί την ιερά μονή πριν από τις 29 Μαρτίου 2023.

«Η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ είναι το πρώτο μοναστήρι της Ρωσίας του Κιέβου, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τους πρώτους ασκητές του αρχαίου ρωσικού μοναχισμού, τον Άγιο Αντώνιο και τον Θεοδόσιο των Σπηλαίων. Διαμορφώθηκε από τους Ορθόδοξους μοναχούς και τον λαό της Ρωσίας του Κιέβου και στη συνέχεια έλαμψε στο μοναστήρι η Ρωσική Αυτοκρατορία, εκατοντάδες άγιοι, παγκοσμίως σεβαστοί σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία», σημειώνεται στην ομιλία.

«Τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τίμημα απίστευτων προσπαθειών, ο κλήρος του μοναστηριού, με τη βοήθεια του ορθόδοξου λαού της Ουκρανίας, καθώς και προσκυνητών από όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ανακαίνισαν την ιερά μονή κυριολεκτικά εκ βάθρων», πρόσθεσε η Βουλγαρική Εκκλησία.

Σύμφωνα με αυτούς, ένα πλήγμα κατά της μονής είναι ένα πλήγμα κατά της μεγαλύτερης θρησκείας της Ουκρανίας, «πλήγμα κατά του Ορθόδοξου Ουκρανικού λαού, κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα , πλήγμα κατά του ζωντανού Σώματος του Χριστού».

Η Βουλγαρική Εκκλησία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στους μοναχούς της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ.

«Καλούμε τις κρατικές αρχές της Ουκρανίας να μην αναμειγνύονται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, να τηρούν την αρχή του διαχωρισμού του κράτους από την Εκκλησία. Προτρέπουμε να διατηρηθεί ο ένας και μοναδικός σκοπός της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, να είναι δηλαδή τόπος λατρείας και κατοικίας των μοναχών της κανονικής Εκκλησίας», αναφέρεται στην έκκληση.

«Σήμερα, περισσότεροι από 200 μοναχοί και αρχάριοι ζουν στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχτισαν την ιερά μονή και πολλές εκκλησίες πάνω σε ερείπια, που κληρονόμησαν από το αθεϊστικό καθεστώς, με ανιδιοτελή εργασία και με την στήριξη ενός ευσεβούς λαού. Δεν επιτρέπεται να στερηθούν τον τόπο μετάνοιας και προσευχής τους. Οι προσευχές τους είναι στήριγμα για όλους μας σε περιόδους δοκιμασιών. Η Θεολογική Ακαδημία και το Σεμινάριο του Κιέβου βρίσκονται στη Λαύρα, όπου φοιτούν πολλοί φοιτητές και ιεροδιδασκαλιστές. Αυτοί είναι οι μελλοντικοί κληρικοί και λειτουργοί της Εκκλησίας», καταλήγει η έκκληση.

Την αναφορά υπέγραψαν οι παρακάτω

orthochristian.com

Previous Article

Προσευχή για την ορθόδοξη Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων που διώκεται

Next Article

Ὁ Μητρ. Ζαπορίζιε καί Μελιτουπόλεως Λουκᾶς ξεκινᾶ ἀπεργία πείνας