Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου έκρινε ότι η Ρουμανία έχει υποχρέωση να παρέχει επαρκή νομική αναγνώριση και προστασία στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς διαπίστωσε ότι η χώρα παραβίασε το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή 21 ομόφυλων ζευγαριών.
Είκοσι ένα ομόφυλα ζευγάρια προσέφυγαν κατά της Ρουμανίας στο δικαστήριο του Στρασβούργου, ισχυριζόμενα ότι δεν μπορούσαν να συνάψουν καμία νομικά αναγνωρισμένη ένωση στη Ρουμανία και ότι δεν είχαν κανένα μέσο για να διασφαλίσουν νομικά τις σχέσεις τους.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι η Ρουμανία είχε την υποχρέωση να παρέχει επαρκή αναγνώριση και προστασία στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αν και είχε «διακριτική ευχέρεια ως προς τη μορφή και την παρεχόμενη προστασία».
Κανένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομοφύλων δεν μπορούσε να αντισταθμίσει το συμφέρον των προσφευγόντων ώστε να αναγνωριστούν οι γάμοι τους, πρόσθεσε το δικαστήριο.
Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν αποτελεί έκπληξη, δήλωσε στο HotNews.ro ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων (CNCD), Csaba Asztalos, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία θα πρέπει να υιοθετήσει τη νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης.
Ωστόσο, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του ότι τα κόμματα θα αναλάβουν τη διαχείριση αυτού του προβλήματος πριν από ένα εκλογικό έτος.
Η απόφαση δεν αποτέλεσε επίσης έκπληξη για τον Cristi Danilet, δικαστή στην Cluj, ο οποίος δήλωσε στη EURACTIV για άλλες παρόμοιες αποφάσεις κατά άλλων κρατών.
«Τώρα, δύο άνθρωποι που ζουν μαζί είναι απλώς δύο ξένοι που ζουν στο ίδιο σπίτι. Αν συμβεί κάτι σε έναν από αυτούς, ο άλλος δεν μπορεί να τον/την επισκεφθεί στο νοσοκομείο, αν πεθάνει ο ένας, ο άλλος δεν μπορεί να κληρονομήσει τίποτα, επειδή δεν υπάρχει καμία σχέση, δεν είναι συγγενείς, δεν είναι σύζυγοι», εξήγησε ο Danilet.
Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου είναι δεσμευτική, αλλά το ρουμανικό κράτος θα προσπαθήσει να αποφύγει την εφαρμογή της «ειδικά πριν από μια προεκλογική εκστρατεία, διότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα, με τη ρουμανική ορθόδοξη εκκλησία και τους εξτρεμιστές να φωνάζουν ξανά», δήλωσε ο δικαστής.
«Θα το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο κατά της δημοκρατίας. Αλλά, στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της δημοκρατίας. Σε μια δημοκρατία, οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δεν μπορούν να εξαναγκάζονται να παντρεύονται για να προστατεύονται από το κράτος», πρόσθεσε ο Danilet.
Η Iustina Popescu, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξήγησε ότι η απόφαση λέει αυτό που το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΣτΕ) είπε το 2018 στην υπόθεση Coman: τα ομόφυλα ζευγάρια είναι επίσης οικογένειες και χρειάζονται νομική προστασία.
«Υπάρχουν ακόμη υποθέσεις στο ΕΔΔΑ και θα υπάρξουν περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ρουμανίας, εάν το κράτος δεν αναγνωρίσει αυτές τις οικογένειες», δήλωσε η Popescu.
Δεν βλέπει λόγο να επιτεθεί το κράτος στην απόφαση, καθώς το ρουμανικό κράτος δεν αρνήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι υπάρχει ανάγκη νομικής προστασίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, τα δικαιώματα αυτά θα μπορούσαν να αναπαραχθούν με ιδιωτικές συμβατικές ρυθμίσεις.
Ένα άλλο επιχείρημα ήταν η ύπαρξη αρνητικών στάσεων εκ μέρους της ετεροφυλόφιλης πλειοψηφίας, αλλά αυτό απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό δεν μπορούσε να υπερισχύσει των συμφερόντων των προσφευγόντων για την αναγνώριση των σχέσεών τους και ότι η αναγνώριση των ενώσεων ομοφύλων δεν θα έβλαπτε τον θεσμό του γάμου, καθώς τα ζευγάρια αντίθετου φύλου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παντρεύονται, δήλωσε το δικαστήριο.
«Η απόφαση του ΕΔΔΑ να υποχρεώσει τη Ρουμανία να αναγνωρίσει τις οικογένειες του ίδιου φύλου έρχεται σε αντίθεση με τα ιδανικά που αγαπάμε. Επέλεξαν να μη σεβαστούν τον πυρήνα του ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού, την οικογένεια, που αποτελείται από έναν άνδρα και μια γυναίκα, τον πυλώνα των κοινοτήτων μας εδώ και αιώνες», δήλωσε ο Robert Sighiartau, γενικός γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος PNL.
Άλλοι πολιτικοί απέφυγαν να σχολιάσουν την απόφαση.
Όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντας κάθε είδους σύμφωνο συμβίωσης.
Η Εκκλησία -με μεγάλη επιρροή στους πολιτικούς- πιστεύει ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι «υποκατάστατο του γάμου και καταστροφικό στοιχείο για την πνευματική και ηθική τάξη στην κοινωνία». Υπερασπιζόμενη τις «πολιτιστικές και ιστορικές παραδόσεις», η BOR δήλωσε ότι «κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνές κείμενο δεν μπορεί να υποχρεώσει τα κράτη να δημιουργήσουν ένα ειδικό καθεστώς για όσους συμβιώνουν, είτε είναι διαφορετικού φύλου, είτε ομόφυλοι».
euractiv.gr