Ἡ οὐκρανική Ἀστυνομία παρεμποδίζει τούς πιστούς νά προσέλθουν στή Λαύρα Ποτσάεφ

Share:

Φωτογραφία ἀρχείου

Οι ουκρανικές αρχές προφανώς δεν είναι ικανοποιημένες με την μερική αρπαγή της Λαύρας της Κοιμήσεως Θεοτόκου-Σπηλαίων του Κιέβου από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και την έξωση των μοναχών και των θεολόγων, τώρα εμποδίζουν εππλέον τους προσκυνητές να προσέλθουν στη Λαύρα της Κοιμήσεως-Ποτσάεφ στη Δυτική Ουκρανία.

Το μοναστήρι του Κιέβου είναι ο σημαντικότερος ιερός τόπος στην Ουκρανία και το μοναστήρι Pochaev είναι το δεύτερο πιο σημαντικό. Το κράτος σκοπεύει να διώξει αύριο τους μοναχούς από το πρώτο και ήδη υπάρχουν κινήσεις για να γίνει το ίδιο με τους μοναχούς που κατοικούν στο δεύτερο.

Το Σάββατο, 25 Μαρτίου, η αστυνομία σταμάτησε δύο λεωφορεία από το Chernivsti καθ’ οδόν προς τη Λαύρα Pochaev, υποστηρίζοντας ότι το προσκύνημα αποτελούσε συγκέντρωση, η οποία απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, αναφέρει η Επισκοπή Chernivstsi .

Στη συνέχεια, η αστυνομία άρχισε να μοιράζει κλήσεις στους προσκυνητές στο στρατιωτικό γραφείο. Ακολούθησε λογομαχία και οι οδηγοί, γυναίκες και παιδιά εκδιώχθηκαν από τα λεωφορεία και δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν το προσκύνημα.

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες αφότου το Επαρχιακό Συμβούλιο της Τερνοπίλ ψήφισε πρόταση προς τις ομοσπονδιακές αρχές, να εκδιώξουν την Ορθόδοξη Εκκλησία από τη Λαύρα Ποτσάεφ, όπως κάνει στο Κίεβο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Μητρόπολης Ιβάνου και Φρανκιβσκ, Νικήτας, έφτασε στο σημείο αφού ο κόσμος είχε σταματήσει περισσότερο από δύο ώρες νωρίτερα.

«Δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Ουκρανία πλέον. Επικρατεί τρόμος στην Ουκρανία! Υπάρχει αφενός μια ιδιαίτερα ευνοημένη θρησκευτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το κράτος και αφετέρου μια υποδεέστερη  θρησκεία που πρέπει να καταπιεστεί με κάθε δυνατό τρόπο», σχολίασε

 .

Τελικά, μόλις 9 από τους 90 προσκυνητές μπόρεσαν να βρουν τον δρόμο για τη Λαύρα. Ανάμεσά τους ήταν και η μητέρα ενός στρατιώτη που υπηρετεί σήμερα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία ήθελε να πάει στο μοναστήρι για να προσευχηθεί για τον γιο της.

Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιποι προσκυνητές έκαναν μια έκκληση σε βίντεο . «Είμαστε ταπεινωμένοι, μας τραβούν από τα λεωφορεία με το ζόρι με μικρά παιδιά, σαν εγκληματίες στη μέση της νύχτας», λένε. «Μας απαγορεύεται να προσευχόμαστε για τους συγγενείς μας, δεν μας επιτρέπεται να κυκλοφορούμε στην πατρίδα μας, η αστυνομία κάνει τα παιδιά μας να δακρύζουν».

Και την επόμενη μέρα, Σάββατο 25 Μαρτίου, οι αρχές έστησαν οδοφράγματα σε όλες τις διαδρομές προς τη Λαύρα Πότσαεφ. Όλοι οι πιστοί που ήθελαν να παρακολουθήσουν την Αγρυπνία έπρεπε να υποβληθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Επιπλέον, μια άλλη ομάδα προσκυνητών εκδιώχθηκε από το λεωφορείο τους, το οποίο απομακρύνθηκε για κάποιο είδος ελέγχου.

orthochristian.com

Previous Article

Μητ. Παύλος: Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου υφίσταται ξανά “τη μεγάλη συμφορά”

Next Article

Θά παραδειγματισθεῖ ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος;