Ἡ Ἐκκλησία τῆς Γεωργίας κάνει ἔκκληση γιά εἰρήνη καί ἑνότητα

Share:

Τόσο οι κρατικοί θεσμοί όσο και η κοινωνία πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εργαστούν σκληρά για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ενότητα, ώστε η χώρα να προοδεύσει, αναφέρει η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία σε δήλωση που δημοσιεύθηκε χθες με αφορμή τις αναταραχές στην Τιφλίδα.

Το Πατριαρχείο αποστασιοποιείται από ριζοσπαστικές πολιτικές δηλώσεις που αποδίδονται σε μεμονωμένους κληρικούς.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην Τιφλίδα αυτή την εβδομάδα μετά το νομοσχέδιο «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» που ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο. Ο νόμος θα απαιτούσε από κάθε οργανισμό, όπως τα μέσα ενημέρωσης, που λαμβάνει περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής του από το εξωτερικό, να δηλωθεί ως ξένος πράκτορας.

Ενώ άλλα έθνη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν τους δικούς τους νόμους για ξένους πράκτορες, πολλοί στη Γεωργία διαμαρτύρονται για αυτό που χαρακτηρίζουν «ρωσικό» νόμο. Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και δεκάδες έχουν συλληφθεί. Η πρόεδρος Salome Zourabichvili υποσχέθηκε να ασκήσει βέτο στον νόμο.

Η ΕΕ , στην οποία οι γεωργιανές αρχές ελπίζουν να ενταχθούν, χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου «μια πολύ κακή εξέλιξη για τη Γεωργία και τον λαό της».

Μέσα σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα στη γεωργιανή κοινωνία, το Πατριαρχείο αναφέρει:

Θέλουμε να απαντήσουμε στις εξελίξεις στη Βουλή. Η χώρα μας διανύει τον πιο δύσκολο δρόμο για να γίνει ένα ισχυρό κράτος, για το οποίο χρειάζεται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί τόσο οι  κρατικοί θεσμοί όσο και η κοινωνία.

Η Εκκλησία, ως ο μεγαλύτερος ενωτικός και προστάτης του έθνους και της χώρας μας, προσεύχεται θερμά για ειρήνη και ομοφωνία.

Πιστεύουμε ότι λόγω της δύσκολης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας, η διατήρηση μιας ειρηνικής πορείας και η ανεξαρτησία της χώρας είναι η μόνη αφετηρία για την πρόοδο της χώρας. Θεωρούμε τις πολωτικές ριζοσπαστικές δηλώσεις ως απόπειρα διατάραξης της ειρήνης, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται, ειδικά από κληρικούς.

Τα κηρύγματα και οι ομιλίες μεμονωμένων κληρικών που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία θίγουν πολιτικά θέματα, είτε πρόκειται για υπερβολική «συμπάθεια» προς τον βόρειο γείτονα ή ασκούν ριζοσπαστική κριτική κατά του κράτους.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι ξένες προς το επίσημο όραμα της Εκκλησίας και γενικότερα το χριστιανικό πνεύμα, που έχει επανειλημμένα παρατηρηθεί και εκφραστεί στις επίσημες θέσεις του Πατριαρχείου και στις προσωπικές δηλώσεις του Πατριάρχη Γεωργίας. για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
orthochristian.com
Previous Article

Ἀνθρωπιστική βοήθεια από τήν Ἀρχιεπισκοπή Κιέβου πρός τούς σεισμοπαθεῖς

Next Article

Οὐκρανός Ἱεράρχης μήνυσε τόν πρόεδρο Ζελένσκι