Ἡ Ἱ. Μονή Νεάμτς στή Ρουμανία ἑορτάζει τά 300 χρόνια ἀπό τή γέννηση τοῦ Ἁγ. Παϊσίου Βελιτσκόφσκι

Share:

 

Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης Θεοφάνης τέλεσε την Τρίτη τη Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Παϊσίου στη Μονή Νεάμτς στη βορειοανατολική Ρουμανία, όπου ο μεγάλος άγιος διακονούσε ως ηγούμενος.

Ο Άγιος Παΐσιος αναγνωρίζεται ως ο θεμελιωτής της πνευματικότητας που αναπτύχθηκε στη συνέχεια τον 17ο-18ο αιώνα, είπε ο Μητρ. Φίλιππος της Πολτάβας.

Ο ηγούμενος Βενέδικτος της Μονής Νεάμτ τόνισε ότι η αδελφότητα «ζει στο πνεύμα του μεγάλου ησυχαστή».

Μετά τη Λειτουργία νέο τμήμα του μοναστηριακού μουσείου αφιερώθηκε στον Άγιο Παΐσιο.

Φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι, χάρις στον οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται η ησυχαστική αναγέννηση σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Ένα διεθνές  συμπόσιο , «Η πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Παϊσίου του Νεάμτς: 300 χρόνια από τη γέννησή του (1722-2022),» πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ιάσιο από τις 13 έως τις 16 Νοεμβρίου, με συμμετέχοντες από εννέα χώρες.

Ο Άγιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκι, επίσης γνωστός στη Ρουμανία ως ο Σεβασμιώτατος Παΐσιος του Νεάμτς, γεννήθηκε στην Πολτάβα της Ουκρανίας, στις 21 Δεκεμβρίου 1722 και ήταν πνευματικός μαθητής του σεβάσμιωτατου Βασιλείου της Ποϊάνα Μαρουλούι. Συντόνισε μια έντονη δραστηριότητα μετάφρασης και έκδοσης στα ρουμανικά και σλαβικά των φιλοκαλικών συγγραμμάτων των Αγίων Πατέρων.

Είναι ένας από τους τρεις πνευματικούς προστάτες του Αναμνηστικού Έτους 2022, αφιερωμένος στην προσευχή και στους Ησυχαστές Aγίους από το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Οι άλλοι δύο προστάτες της χρονιάς είναι οι Άγιοι Συμεών ο Νέος Θεολόγος και Γρηγόριος Παλαμάς.
πληροφορίες από basilica.ro
Previous Article

Μόσχας Κύριλλος: Προωθοῦν τὴν κατάργησιν διακρίσεως καλοῦ καὶ κακοῦ!

Next Article

Οι Ρώσοι καταγγέλλουν την «άθεη» επιδρομή σε ορθόδοξο μοναστήρι του Κιέβου από την Ουκρανία