Ὁ Ἐπίσκοπος Ράσκας – Πριζρένης ἐπισκέφθηκε τήν Ἱ. Μ. Μπάνσκα

Share:

 

Χθες το απόγευμα, ο Επίσκοπος Ράσκας – Πριζρένης Θεοδόσιος επισκέφθηκε τη Μονή Bajska, όπου ο ηγούμενος Δανιήλ τον ενημέρωσε για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα και γύρω από τη μονή την Κυριακή και την Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η EULEX και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έφτασαν στο μοναστήρι για να διεξαγάγουν έρευνα. Μέσα στα κτίρια κατοικιών και την εκκλησία της μονής, που βρίσκονται εντός των τειχών της μονής και κλειδώθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων, ούτε η EULEX ούτε η αστυνομία βρήκαν κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μονή ή τη μοναστική της αδελφότητα.

Ωστόσο, σε δύο χώρους του προαύλιου χώρου της μονής, ανακαλύφθηκαν πυροβόλα όπλα, προστατευτικά και κομμάτια εξοπλισμού. Τα αντικείμενα αυτά πετάχθηκαν από τους ένοπλους καθώς αποσύρονταν χθες από το μοναστήρι.

Σημαντικό είναι ότι δεν βρέθηκαν ίχνη αίματος στο μοναστήρι και καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων δεν υπήρξαν θύματα εντός των τειχών της μονής. Οι ιατροδικαστικές ομάδες πήραν αποτυπώματα και καταθέσεις από τους προσκυνητές, οι οποίοι στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από την αστυνομία και την EULEX επέστρεψαν στον τόπο τους.

Κατά την έρευνα, ο ηγούμενος Δανιήλ έδειξε όλους τους χώρους της Μονής στην EULEX και την αστυνομία, δείχνοντας ότι ούτε οι μοναχοί ούτε οι προσκυνητές είχαν καμία ανάμειξη στα τραγικά γεγονότα. Η ζωή στο μοναστήρι επανέρχεται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Η Μητρόπολη δημοσιεύει αυτή τη δήλωση κυρίως για να απαντήσει σε διάφορες εικασίες και αυθαίρετες ειδήσεις που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ.

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος συνεχίζει να κάνει έκκληση για ηρεμία και ειρήνη, διατηρώντας επαφή με την KFOR, την EULEX και τους πρεσβευτές του διευθυντηρίου Quint, για την προστασία των ιερών τόπων και του πιστού λαού μας. Η Εκκλησία μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ειρηνικά και μέσω διαλόγου, καταδικάζοντας κάθε μορφή απειλών και βίας.

eparhija-prizren.com

Previous Article

Ανακοινωθέν Ι. Σ. Ουκρανικής Ορθόδ. Εκκλησίας προς επισκόπους, κλήρο, μοναχούς

Next Article

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Οι Ορθόδοξοι είναι άνθρωποι θάρρους και αλήθειας»