Ὁ ἡγούμενος τῆς Λαύρας Ποτσάεβ ἀρνεῖται τίς κατηγορίες, ὅτι ἡ Μονή εἶναι ἐγκαταλελειμμένη

Share:

 

Ο Μητροπολίτης Volodymyr (Moroz) σχολίασε το ειδησεογραφικό βίντεο του Radio Svoboda σχετικά με τη Λαύρα Pochaiv.

Οι ειδήσεις για τη Λαύρα Pochaiv , που μεταδόθηκαν από το Radio Liberty , παρουσίασαν αναληθείς πληροφορίες για τη Λαύρα, δήλωσε ο ηγούμενος του μοναστηριού, Μητροπολίτης Pochaiv Volodymyr, σε σχόλιο στο “1Kozaktv” .

Ειδικότερα, ο σεβασμιώτατος διέψευσε τη δήλωση ότι μετά την έναρξη του πολέμου οι ενορίτες παραλίγο να σταματήσουν να προσέρχονται στη Λαύρα.

«Οι συντάκτες του Radio Liberty δεν λένε την αλήθεια, ότι δήθεν άνθρωποι, που αν και είναι ενορίτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, δεν εκκλησιάζονται, περιμένουν ή θέλουν κάτι άλλο», είπε ο ηγούμενος. «Αυτοί (οι δημοσιογράφοι – σ.σ.) προσπάθησαν να κινηματογραφήσουν την έρημη περιοχή – ακριβώς εκείνες τις στιγμές που οι άνθρωποι ήταν είτε στο δείπνο είτε στην εκκλησία και έτσι παρακίνησαν τους ανθρώπους να μην προσέλθουν. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στο ναό, δόξα τω Θεώ!».

Ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι τις καθημερινές περισσότεροι ενορίτες προσεύχονται στη μεταμεσονύκτια αγρυπνία και την πρώτη λειτουργία, ενώ το Σάββατο στην κατανυκτική αγρυπνία και την Κυριακή οι ναοί είναι πάντα γεμάτοι – όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες και βίντεο.

«Οι ενορίτες έχουν καταλάβει εδώ και καιρό, έχουν απαντήσει σωστά στη συνείδησή τους και πηγαίνουν στην Εκκλησία μας», πρόσθεσε ο επίσκοπος.

Απάντησε επίσης στη θέση των δημοσιογράφων ότι φέρεται να πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητα της ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης στο έδαφος της Λαύρας.

“Υπήρχε ανάγκη και ο Θεός βοήθησε να καρποφορήσει μια καλή ιδέα, η οποία έχει ομορφύνει και έχει συμπληρώσει όλη την Λαύρα. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να στέκονται και να προσεύχονται στον μεγάλο και ευρύχωρο ναό τις μεγάλες γιορτές. Ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης κατασκευάστηκε νόμιμα και σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Σχεδιάστηκε από εξειδικευμένο προσωπικό και όλα είναι τεκμηριωμένα και εγκεκριμένα. Οι σύγχρονοί μας πρέπει να χαίρονται για την επιτυχία μας γιατί όλα γίνονται για τη δόξα του Θεού και τη δόξα του μοναστηριού μας , που ομορφαίνει την ουκρανική γη μας. Κάθε αληθινός χριστιανός και πατριώτης της χώρας μας θα πρέπει να το χαίρεται αυτό και όχι να συκοφαντεί και να φθονεί», είπε ο Μητροπολίτης Βολοντίμιρ.

Τόνισε ότι σύντομα η Λαύρα Pochaiv θα γιορτάσει τα 800 χρόνια της και τόνισε ότι οι σημερινοί μοναχοί της μονής είναι οι νόμιμοι διάδοχοι των μοναχών που την ίδρυσαν.

“Είμαστε οι νόμιμοι διάδοχοι. Αυτό που έχουμε στο βουνό Pochaiv είναι η κληρονομιά του μοναστηριού”, είπε ο αρχιεπίσκοπος.

Μιλώντας για τη μελλοντική τύχη του μοναστηριού, ο Μητροπολίτης Βολοντίμιρ τόνισε: «Όπως θέλει ο Θεός, έτσι θα γίνει! , κακός καιρός, καιρός δοκιμασιών. <…> Πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ότι η Εκκλησία του Χριστού μας είναι κανονική, η χάρη του Αγίου Πνεύματος λειτουργεί σε αυτήν, οι επίσκοποι μας έχουν αποστολική διαδοχή και οι ιερείς που χειροτονούνται από αυτούς είναι νόμιμο ιερατείο, και επομένως τα μυστήρια τελούνται, οι άνθρωποι ανανεώνονται, εξαγνίζονται και όσοι θέλουν να σωθούν έχουν αυτήν την ευκαιρία.
spzh.news
Previous Article

Ἀρχιεπίσκοπος Ὀνούφριος: Η μετανάστευση των Ουκρανών θέτει νέες προκλήσεις για την Εκκλησία

Next Article

Διπλή βράβευση τῆς Πολωνικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας