Βοηθούσε τους κλέπτες

Share:
  • Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας με κάποιο διαφορετικό τρόπο αντιμετώπιζαν τα προβλήματα, διότι ήσαν άνθρωποι πνευματικοί και πνευματικά τα αντιμετώπιζαν. Γιατί όπως λέγει και ο Άγιος Νικόδημος, τρεις κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν. Οι σαρκικοί, οι ψυχικοί και οι πνευματικοί. Οι σαρκικοί και οι ψυχικοί άνθρωποι επηρεάζονται από τα πάθη. Σε εμάς ίσως να μας φανή περίεργο το πως ενεργούν οι πνευματικοί άνθρωποι, διότι ενώ εμείς προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τον εμπαθή νου μας, αυτοί τα λύνουν με την καθοδήγηση του θείου φωτισμού. Παραδείγματος χάριν ο Αββάς Ευτρέπιος συμβουλεύει: «Τα σωματικά είναι ύλη. Όποιος αγαπά τον κόσμο, αγαπά προσκόμματα. Αν λοιπόν συμβή να χάσουμε τίποτε, το γεγονός αυτό πρέπει να το δεχθούμε με χαρά και δοξολογία, γιατί έτσι απαλλαχθήκαμε από φροντίδες».

Να πως ενήργησε ο Αββάς Ευτρέπιος, όταν οι κλέφτες πήγαν να τον κλέψουν: Κάποτε ήλθαν κλέφτες και έπαιρναν τα πράγματά του. Αυτός τότε άρχισε να τους βοηθά. Αφού εκείνοι πήραν όλα όσα ήταν μέσα στο κελλί του, παράτησαν το ραβδί του και μόλις το είδε ο Αββάς Ευτρέπιος, στενοχωρήθηκε. Το πήρε λοιπόν και έτρεχε πίσω τους, θέλοντας να τους το παραδώση. Εκείνοι όμως δεν θέλησαν να το δεχθούν και είχαν φόβο μήπως συμβή τίποτα το δυσάρεστο γι᾽ αυτούς. Τότε αυτός, συναντώντας κάποιους, ζήτησε να δώσουν αυτοί το ραβδί, καθώς βάδιζαν στον ίδιο δρόμο με τους κλέφτες.

  • Με αγάπη λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τον αδελφό και όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής «εν τούτω φανερά εστι τα τέκνα του Θεού και τα τέκνα του διαβόλου, πας ο μη ποιών δικαιοσύνην ουκ έστιν εκ του Θεού, και ο μη αγαπών τον αδελφόν αυτού» (Α´ Ιωαν. γ´, 10). Δηλαδή αυτό είναι το διακριτικόν γνώρισμα, με το οποίον γίνονται εις όλους φανερά τα παιδιά του Θεού και τα παιδιά του διαβόλου. Καθένας δηλαδή, που δεν ασκεί στον βίο του κάθε αρετή, αυτός δεν είναι από τον Θεό και δεν έχει πατέρα τον Θεόν. Το ίδιο και εκείνος, που δεν αγαπά τον αδελφό του, δεν είναι παιδί του Θεού.
  • Επίσης ένα ωραίο παράδειγμα βλέπουμε στον βίο του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο Άγιος μετά την Αντιόχεια γύρισε πάλι στην Πατρίδα του, την Κύπρο. Εκεί είχε αρκετά ζώα. Χαιρόταν την αγνότητα των αρνιών του. Σκεφτόταν πολλές φορές πόσο αθώα και άκακα ήταν τα ζώα αυτά και έφερνε στο μυαλό του τα λόγια του προφήτου Ησαΐα και του Κυρίου που ονόμαζαν τον Χριστό «Αμνόν» και «Πρόβατον»…

Μια μέρα τον επισκέφθηκε στο σπίτι του ένας έμπορος ζώων. Του ζήτησε ν᾽ αγοράση μερικές γίδες. Ο Άγιος, αφού συμφώνησαν την τιμή της κάθε γίδας, του είπε:

«Βάλε εκεί επάνω στο πεζούλι χρήματα, για όσα κεφάλια ζώα θέλεις, και έλα να μπούμε στο μαντρί να τα πάρης».

Ο έμπορας όμως, μόλις άκουσε αυτό, σκέφθηκε πονηρά.

«Ευκαιρία είναι, να βγάλω και εγώ κάτι παραπάνω. Ας αφήσω λοιπόν, λιγώτερα χρήματα».

Και πράγματι άφησε στο πεζούλι λιγώτερα. Μ᾽ αυτόν τον τρόπο θα έπαιρνε και μια γίδα παραπάνω, χωρίς να δώση γι᾽ αυτήν χρήματα.

Μετά μπήκαν στο μαντρί και ο Άγιος και ο έμπορος. Ο ζωέμπορος διάλεξε τα ζώα, που έκαναν για την δουλειά του, και πήρε και ένα παραπάνω.

Η παραπανίσια όμως αυτή γίδα, ξέφυγε από τον έμπορο και έτρεξε για την μάνδρα. Εκείνος γύρισε και την πήρε αμέσως. Όταν όμως προχώρησε και πάλι λίγο, με όλες του τις γίδες, εκείνη ξεκόπηκε από το κοπάδι και γρήγορα έφυγε για το σπίτι του Αγίου. Μπήκε στην μάνδρα του.

Από πίσω της κυνηγώντας την έφθασε ιδρωμένος και ο αγοραστής. Την ξαναπήρε και την έβαλε στον ώμο του. Αυτή όμως αντιδρούσε. Τον κτυπούσε με τα κέρατα και κτυπούσε με ορμή τα πόδια της, για να ξεφύγη.

Ο Άγιος Σπυρίδων δεν είχε ακόμη μετρήσει τα λεφτά, αλλά ήξερε τι είχε κάνει ο έμπορος, διότι είχε από τον Θεό το χάρισμα να γνωρίζη, προτού ιδή, σκέψεις και πράξεις. Κοίταξε λοιπόν ο Άγιος κατάματα τον έμπορο και του είπε:

«Παιδί μου, μήπως ξέχασες να την πληρώσης και γι᾽ αυτό δεν έρχεται»;

Τα έχασε ο αγοραστής. Έμεινε για λίγο ξερός. Έπειτα ομολόγησε την αλήθεια και ζήτησε συγχώρηση. Έβγαλε κατόπιν χρήματα από το πορτοφόλι του και την πλήρωσε. Και τότε η γίδα δεν χώθηκε στην μάνδρα, για να κρυφτή, αλλά τον ακολούθησε.

 

Previous Article

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Next Article

Παίγνια διαπλοκής;