12 ώρες συνεχόμενων ακολουθιών για την Παναγία στην ερημιά των συνόρων

Share:

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος 

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο εδώ και πολλά έτη, στο ισοτρικό Μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου, που βρίσκεται στην περιοχή της Κόνιτσας, ακριβώς πάνω στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, 100 μ. από τη συνοριογραμμή, έγινε μια μοναδική στην Ελλάδα λατρευτική διαδικασία.

Στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου ξεκίνησε υπαίθρια αγρυπνία στον αύλειο χώρο της Μονής, αφιερωμένη στα εθνικά θέματα, ολοκληρώθηκε στις πεντέμιση περίπου το πρωί της 15ης Αυγούστου και μετά άρχισε η δεύτερη θεία λειτουργία, όπου και σ’ αυτή, όπως και στην αγρυπνία, συγκεντρώθηκαν αρκετοί πιστοί.

Σε τέτοιες στιγμές, σε τέτοιες καταστάσεις, ίσως βρίσκει κανείς την ψυχική δύναμη να αντικρίσει την αμαρτωλότητά του σε όλη της τη γυμνότητα και να πάρει τη μεγάλη απόφαση της στροφής και αλλαγής πορείας, που είναι μια από τις πιο οδυνηρές προσπάθειες, καθώς η απάρνηση του παλαιού εαυτού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η στροφή αυτή από το σκοτάδι στο φως στην ουσία δεν είναι επιστροφή με την έννοια της οπισθοδρόμησης.

Είναι επιστροφή με την έννοια της προόδου. Είναι νέα πορεία και καινούργιος προσανατολισμός. Η απαρχή νέας ζωής.

“ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ”

Μιλώντας στον εσπερινό της αγρυπνίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Θεοτόκος, ας δεχθεί πλήθος από θερμές προσευχές και ικεσίες, για τα ατομικά μας προβλήματα, αλλά και για τα προβλήματα της πατρίδας και προπαντός για τα εθνικά θέματα.

Και πρόσθεσε: “Οι Έλληνες στην Αλβανία καταδιώκονται. Η Μακεδονία προδόθηκε. Η Κύπρος αντιμετωπίζει καινούργια προβλήματα, όπως και το Αιγαίο. Και η Θράκη εκπέμπει S.O.S. για την εγκατάλειψη”.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας υπογράμμισε “ο μεγάλος και άγιος προκάτοχός μου, ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός, αυτός καθιέρωσε την αγρυπνία στην ιστορική Μονή της Μολυβδοσκέπαστης και την ολονύκτια προσευχή προς την Θεομήτορα, για τους αδελφούς, πέρα απ’ τα σύνορα, που δεν μπορούσαν ούτε τον σταυρό τους να κάνουν … Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Όμως η αγρυπνία δεν σταμάτησε. Συνεχίζεται. Και θα έλεγα, πιο έντονα και πιο θερμά”.

“ΜΕΓΑΛΗ Η ΟΦΕΙΛΗ ΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ”

Κηρύττοντας στη δεύτερη θεία λειτουργία, πάλι στον αύλειο χώρο, ο Αρχιμ. Αρσένιος Μάϊπας, που είναι ο διοικητικός και πνευματικός στυλοβάτης της Μονής, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “μεγάλη οφειλή έχουμε όλοι οι χριστιανοί, στην Παναγία μας και ιδιαιτέρως οι μοναχοί. Κι αυτό το αισθανόμαστε πάντοτε και το αισθανόμαστε ιδιαιτέρως τις άγιες εορτές της. Εκτός από τη σαρκική μας μητέρα, όσοι έχουμε σε αυτή τη ζωή, έχουμε πνευματική μητέρα. Μητέρα ακοίμητη, προστασία, ελπίδα αμετάθετη και αυτό είναι μια γλυκιά παρηγοριά στη ζωή μας, στις δοκιμασίες μας και στις θλίψεις μας”.

Και πρόσθεσε: “Γιατί …. αλήθεια, πού να καταφύγουμε; Πού να προστρέξουμε για να βρούμε παρηγοριά και ελπίδα; Πού αλλού από την μάνα μας την Θεοτόκο – Παναγία, η οποία είναι βάλσαμο παρηγοριάς και ελπίδος. Ο θλιμμένος σ΄αυτήν καταφεύγει, ο άρρωστος σ΄αυτήν προσκολλάται, ο πολεμούμενος πίσω από αυτήν οχυρώνεται. Η σχέση μας με την Παναγία μας, είναι όπως η σχέσις του μικρού παιδιού με την μητέρα του. Τη σεβόμαστε και της προσφέρουμε όλο το είναι μας, όλα τα συναισθήματά μας. Όχι μόνο έχουμε Πατέρα εν τοις ουρανοίς στοργικό, αλλά έχουμε και Μητέρα πνευματική την Κυρία Θεοτόκο, στην οποία καταφεύγουμε και η οποία μας βοηθάει και πρεσβεύει για εμάς. Για όλα αυτά πάντοτε και σήμερα ιδιαιτέρως την ευχαριστούμε, με την καρδιά μας, με τα χείλη μας, με όλο το είναι μας”. Και κατέληξε: “Η εορτή αυτή, δεν είναι απλά μια εόρτια εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά είναι ένα γεγονός που φανερώνει μια μυστική σχέση των πιστών με την Παναγία μας, μια σχέση μοναδική και ιδιαίτερη, μια σχέση μικρού παιδιού με τη μητέρα του”.

Οι πιστοί, μέσα στην κατανυκτικότητα της ιερουργίας του Σεβασμιωτάτου, αλλά και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον, η αρτοκλασία έγινε στον όμορφο προαύλιο χώρο, εκδήλωσαν με ταπεινοφροσύνη τα ευεργετικά αισθήματά τους προς την Παναγία.

Και συνειδητοποίησαν ότι η συμβολή της Παναγίας στην αναγέννησή τους σημαντική. Μας βοηθάει να φύγουμε από τα γνωστά κατατόπια της προηγούμενης ζωής.

Νέα χαρά θα αναβλύζει μέσα μας, η χαρά της Παναγίας, ενώ οι σκιές θα σβήσουν και θα αντικατασταθούν με ακτίνες φωτός. Και αυτή τη χαρά θα μπορούμε να τη διατηρούμε όσο ζούμε.

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Οι πιστοί, μέσα στην κατανυκτικότητα της λατρείας, αλλά και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον, εκδήλωσαν με ταπεινοφροσύνη τα ευεργετικά αισθήματά τους προς την Παναγία.

Και συνειδητοποίησαν ότι η συμβολή της Παναγίας στην αναγέννησή τους σημαντική. Μας βοηθάει να φύγουμε από τα γνωστά κατατόπια της προηγούμενης ζωής.

Νέα χαρά θα αναβλύζει μέσα μας, η χαρά της Παναγίας, ενώ οι σκιές θα σβήσουν και θα αντικατασταθούν με ακτίνες φωτός. Και αυτή τη χαρά θα μπορούμε να τη διατηρούμε όσο ζούμε.

Romfea.gr

Previous Article

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μ. Μόρφου δεν εμβολιάστηκε ούτε και πρόκειται να εμβολιασθεί με εμβόλια για τη νόσο COVID – 19

Next Article

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Δεκαπενταυγούστου 2021 Μητροπολίτου Αιτωλίας Κοσμά