365 Στιγμές: Οι Έλληνες ομογενείς και οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία

Share:

Δρόπολη, Βόρεια Ἤπειρος

 

” Mάνα Ελλάδα». Έτσι αποκαλούν τη χώρα μας οι Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας, που για δεκαετίες υπέμειναν την απομόνωση και την καταπίεση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Τους νέους Έλληνες ομογενείς στην Αλβανία, που προσπαθούν επενδύοντας εκεί να σώσουν τον τόπο τους από την εγκατάλειψη, παρουσιάζει η εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου.

Η εκπομπή επισκέφθηκε την Δρόπολη και συνομίλησε με δυο νέα παιδιά, την Ιφιγένεια Παππά και τον Γιάννη Λώλη οι οποίοι παλεύουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις που έχτισαν με κόπους οι γονείς τους και παράλληλα προσπαθούν να δώσουν ζωή στο τόπο μας που ερημώνει σιγά σιγά.

Επόμενος σταθμός ήταν ο μειονοτικός δήμος της Φοινίκης, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πρόεδρος της Αλβανίας, πριν από την επίσκεψή του εκεί, απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία, η οποία είναι νόμιμα υψωμένη στα δημόσια κτήρια.

Η εκπομπή περιηγήθηκε στα συνοριακά χωριά και από τις δύο πλευρές των συνόρων και παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων που ζουν στα ερημωμένα χωριά. Χρειάστηκε να ταξιδέψει αρκετά μακριά από τα σύνορα για να βρει το πρώτο ζωντανό χωριό, τη Ζίτσα Ιωαννίνων, και να ανακαλύψει εκεί μια ιστορία αγάπης, που θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας.

Δείτε το επεισόδιo ΕΔΩ

dropolinews.gr

Previous Article

Οἱ πρόσφυγες καί οἱ ἐκτοπισμένοι θυματοποιοῦνται στό βωμό τῆς συνθηκολόγησης

Next Article

Ανησυχία για τα σχολεία ΟΜΗΡΟΣ στην Αλβανία