O Ντουμένκο ζητά από τον Πρωθυπουργό την παράδοση ενός ναού της Λαύρας

Share:

Ο επικεφαλής της OCU ζήτησε «να επιλυθεί άμεσα το θέμα» της μεταφοράς ναού της Άνω Λαύρας στη χρήση της δομής του.

Ο Επιφάνιος Ντουμένκο απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντενίς Σμυγκάλ ζητώντας τη μεταφορά του ναού της Λαύρας του Κιέβου στην OCU. Το πλήρες κείμενο της επιστολής δημοσιεύει το pomisna.info.

Ο επικεφαλής της OCU ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου «επιθυμούν να αναπτύξουν όχι τον “ρωσικό κόσμο”, αλλά να αποκαταστήσουν τις μακροχρόνιες ουκρανικές παραδόσεις της ζωής της Λαύρας μέσα στην οικογένεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Απευθυνόμενος στον Σμυγκάλ, ο Επιφάνιος αποκάλεσε τον εαυτό του «κεφαλή της Λαύρας» και ζήτησε να επιλυθεί επειγόντως το ζήτημα της μεταφοράς μιας από τις εκκλησίες στο πάνω μέρος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου για «ακολουθίες» από εκπροσώπους της OCU.

Οι υποστηρικτές του Ντουμένκο αναμένουν να λάβουν τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις πρώην Μητροπολιτικές αίθουσες ή το ναό των Αγίων Πάντων πάνω από την Οικονομική Πύλη.

Ο Επιφάνιος ζητά επίσης την παροχή χώρων προς χρήση της OCU στον χώρο της Άνω Λαύρας «για μοναστική ζωή και δραστηριότητες».

Θυμίζουμε, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία της Ουκρανίας Εθνοπολιτικής και Ελευθερίας της Συνείδησης, από την 1η Ιανουαρίου 2021, 79 μοναστήρια είναι εγγεγραμμένα στην OCU, στα οποία περιλαμβάνονται 233 μοναχοί, δηλαδή 2,9 άτομα ανά μοναστήρι. Αυτό υποδηλώνει ότι σήμερα η OCU δεν χρειάζεται το σχηματισμό νέων μοναστηριών, καθώς μεταξύ των οπαδών του Ντουμένκο δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν μια μοναστική ζωή, ενώ τα περισσότερα από τα μοναστήρια της δομής υπάρχουν μόνο σε χαρτί.

Νομικό τμήμα: OCU δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τη Λαύρα του Κιέβου

Το Νομικό Τμήμα σχολίασε την έκκληση του Επιφάνιου Ντουμένκο προς τον Ουκρανό Πρωθυπουργό με αίτημα να μεταφερθεί ναό της Λαύρας του Κιέβου στην OCU.

Το Νομικό Τμήμα της UOC δήλωσε ότι η OCU δεν έχει νομικό, ιστορικό ή ηθικό δικαίωμα να διεκδικήσει τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, αναφέρει το law.church.ua.

Στις 23 Ιουνίου 2022, ο Επιφάνιος Ντουμένκο έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντενίς Σμυγκάλ, η οποία περιέχει αίτημα για την παροχή ενός ναού της Άνω Λαύρας.

«Αυτή η έκκληση βασίζεται στην αρχή: εμείς είμαστε καλοί – αυτοί είναι κακοί, φτιάξαμε αντρικό μοναστήρι, δώστε μας τη Λαύρα», σημείωσαν στο Νομικό Τμήμα.

«Η εστίαση της προσοχής μόνο στον χώρο της Άνω Λαύρας είναι απλώς μια κίνηση τακτικής με στόχο την παραπλάνηση των αρχών και της ουκρανικής κοινωνίας. Όπως προκύπτει από την επιστολή, η ρητορική της OCU προς την κατεύθυνση του ανδρικού μοναστηριού της UOC που βρίσκεται στη Λαύρα δεν είναι αληθινή, αρνητική, μερικές φορές προσβλητική και μακριά από το πνεύμα της χριστιανικής αγάπης», αναφέρει το σχόλιο.

Το Νομικό Τμήμα σημείωσε ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η OCU έχει γίνει πιο επιθετική προς την UOC, με τη συμμετοχή των τοπικών κυβερνήσεων, έχει αυξηθεί αριθμός καταλήψεων από επιδρομείς των θρησκευτικών κοινοτήτων της UOC, τις οποίες οι εκπρόσωποι της OCU αποκαλούν «μεταβάσεις».

«Και τώρα δεν πρόκειται για έναν ναό, οπότε είναι προφανές ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο επιδρομής για να κατακτήσουν τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και να δημιουργήσουν μια πηγή θρησκευτικού μίσους εκεί», τονίζει το σχόλιο.

Το Νομικό Τμήμα πρόσθεσε ότι η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου είναι στη νόμιμη ιδιοκτησία της UOC, από το 1988, χάρη στις προσπάθειες των μοναχών, έχει αποκατασταθεί μεγάλος αριθμός ναών και κελιών της Λαύρας. Μέχρι σήμερα, 220 άτομα ανήκουν στα αδέρφια της μονής της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, ενώ την ίδια στιγμή σε 79 μοναστήρια της OCU υπάρχουν μόνο 233 άτομα.

«Σχεδόν δεν υπάρχουν άνθρωποι στην “OCU” που να θέλουν να ζήσουν μια μοναστική ζωή. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι τα κτήρια που διεκδικούν δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον προορισμό τους και η παρουσία τους στη Λαύρα θα αυξήσει μόνο τον βαθμό της θρησκευτικής εχθρότητας», αναφέρει η έκθεση.

«Το προκλητικό ερώτημα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής: “γιατί ένα από τα κορυφαία πνευματικά και ιστορικά ιερά του ουκρανικού λαού χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το Πατριαρχείο Μόσχας;” Επομένως, τονίζουμε ότι η “μονοπωλιακή” χρήση της περιουσίας προστατεύεται από τους νόμους του κράτους. Το δικαίωμα αυτό είναι ακλόνητο, σταθερό και αυτάρκης και σε περίπτωση παραβίασής του τιμωρείται εκ του νόμου. Η Αγία Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου βρίσκεται στη νόμιμη κατοχή της UOC και όχι του Πατριαρχείου Μόσχας. Όπως μπορούμε να δούμε, εκτός από την έλλειψη μοναστηριακού δυναμικού, η OCU δεν έχει νομικό, ιστορικό ή ηθικό δικαίωμα να διεκδικήσει τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου», συνόψισε το Νομικό Τμήμα.

spzh.news

Previous Article

Σόκ: Τό Ρούβλι εἶναι τό νόμισμα μέ τήν καλύτερη ἀπόδοση στόν κόσμο

Next Article

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου