To μονοπάτι αυτό δεν οδηγεί στην Ενότητα

Share:

Συνάντηση με τις θρησκευτικές Κοινότητες της Ουκρανίας, είχε την Πέμπτη 21 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος Ποροσένκο ευχαρίστησε τους Εκπροσώπους των Εκκλησιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για την προστασία των αρχών της θρησκευτικής ελευθερίας.

“Ως Πρόεδρος, ως εγγυητής των συνταγματικών δικαιωμάτων, θα κάνω το παν για να προστατεύσω τη θρησκευτική ελευθερία στην Ουκρανία. Το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινής δράσης. Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι μια μέθοδος επίλυσης προβλημάτων” – τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Μητροπολίτης Ονούφριος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ευκαιρία της συναντήσεως, τονίζοντας ότι “στις μέρες που διανύουμε δηλαδή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία ζητά την μετάνοια, την προσευχή και την ενότητα. Το έργο της Εκκλησίας είναι να οδηγήσει τους ανθρώπους στον Θεό, και να κηρύξει την αληθινή αγάπη, συγχώρεση και ειρήνη. Ενώ το καθήκον του κράτους είναι να φροντίζει την υλική πλευρά της ανθρώπινης ζωής, και να τηρεί τους νόμους πιστά”.

“Ωστόσο, τις μέρες αυτές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την Σαρακοστή, υπάρχουν γεγονότα στη θρησκευτική μας σφαίρα που μας λυπούν. Εννοώ την κατάσχεση των ναών μας, την παρέμβαση των αρχών στις εκκλησιαστικές υποθέσεις και δεκάδες άλλα ζητήματα” – πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ονούφριος αναφέρθηκε λεπτομερώς σε «θλιβερά γεγονότα, όπως κατασχέσεις Ιερών Ναών, ξυλοδαρμούς πιστών, αλλά και υποκίνηση θρησκευτικού μίσους με την ανοχή των κρατικών αρχών».

Επίσης ο κ. Ονούφριος αναφέρθηκε «στην παραπληροφόρηση των Ουκρανικών ΜΜΕ, τα οποία διαδίδουν καθημερινά ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταβάσεις ενοριών, ενώ αποκρύβουν τους ξυλοδαρμούς και τις αρπαγές των ναών».

“Κύριε Πρόεδρε, λέτε ότι θα κάνετε το παν να προστατεύσετε την θρησκευτική ελευθερία, τότε ζητώ να δώσετε εντολή στους τοπικούς αξιωματούχους των περιοχών της χώρας να σταματήσουν όλους εκείνους που παρανόμως κάνουν κατάσχεση των ναών μας. Αυτό θα σταματήσει και τις βίες συγκρούσεις μεταξύ των πιστών” ανέφερε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ονούφριος τόνισε: “Είμαι βέβαιος ότι τι όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή γύρω από την Εκκλησία μας ειδικότερα μεταξύ των Ορθοδόξων, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτό σίγουρα δεν είναι το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ενότητα. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε την παρατυπία αυτής της πορείας, να εξαγάγουμε συμπεράσματα από τα λάθη και να αναζητήσουμε άλλους τρόπους ενοποίησης της εκκλησίας.”

“Οι ενέργειες αυτές των κατασχέσεων των ναών μας, θυμίζουν αυτά που βιώσαμε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Αν δεν μπορείτε κ. Πρόεδρε να διορθώσετε εντελώς την κατάσταση, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε τουλάχιστον να μην την επιδεινώσετε” – πρόσθεσε ο κ. Ονούφριος.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρενέβη την στιγμή που μιλούσε ο Μητροπολίτης Ονούφριος, λέγοντας ότι σε καμία κρατική διοίκηση δεν αποστέλλονται οδηγίες για την μεταφορά των ναών σε άλλη δικαιοδοσία.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε όλους τους επικεφαλής των θρησκευτικών Κοινοτήτων για τον ειλικρινή διάλογο που διευκολύνει στην κατανόηση των ζητημάτων.

Τέλος ο Πρόεδρος Ποροσένκο είχε προσωπική συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ονούφριο, όπου δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Previous Article

Εμείς θέλουμε να αναστήσουμε μια πατρίδα που στο κεφάλι της θα έχει το Χριστό

Next Article

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Διαβάστε ακόμα