Δοχειαρίου και Ζωγράφου έκλεισαν τις πύλες στους σχισματικούς

Share:

Παρόλες τις πιέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πολλά μοναστήρια του Αγ. Όρους διάλεξαν να υπερασπιστούν την ακρίβεια της πίστεως. Ο διχασμός προχωρεί ολοένα και περισσότερο και η Ιερά Κοινότητα πρέπει να μείνει ενωμένη ενάντια στην παραχάραξη της Ορθόδοξης πίστης.

Δοχειαρίου και Ζωγράφου έκλεισαν τις πύλες στους σχισματικούς, η Σίμωνος Πέτρας τους επέτρεψε μόνο να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα.

Δύο ακόμη Μονές έκλεισαν τις πύλες τους στην Ουκρανική σχισματική αντιπροσωπία που περιοδεύει το Άγιον Όρος, αναφέρει η Interfax-Religion.
Σήμερα αναμένεται συνάντηση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, για να συζητήσει το επίμαχο ζήτημα της Ουκρανίας.

Το Σάββατο η Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος απαγόρευσε την είσοδο στην αντιπροσωπία της Ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας με επικεφαλής τον «Επίσκοπο» Οδησσού Παύλο, και χθες η Δοχειαρίου και η Βουλγαρική Μονή Ζωγράφου έκλεισαν τις πύλες τους στον «επίσκοπο» και την συνοδεία του.
«Την Κυριακή η ομάδα των εκπροσώπων της ‘Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας’ με επικεφαλής τον ‘Επίσκοπο’ Παύλο Γιούριτς, συνέχισε να πηγαίνει στα μοναστήρια του Άθωνα, αλλά εκείνα έκλεισαν τις πύλες τους στους ανεπιθύμητους επισκέπτες», ανέφερε πηγή του Πατριαρχείου Μόσχας σύμφωνα με το Interfax.
Στην Σιμωνόπετρα τους επετράπη να προσκυνήσουν τα λείψανα και στην συνέχεια συνοδεύτηκαν ευθύς αμέσως έξω, μη επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στην αυλή του Μοναστηριού.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν επίσης στο OrthoChristian από τον π. Alvian Tkhelidze της Επισκοπής Αχτουμπίνσκ [Akhtubinsk] της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αναφορά στην επαφή του με ένα από τα Mοναστήρια του Αγίου Όρους. Και οι πληροφορίες για τις Δοχειαρίου και Σιμωνόπετρα αναφέρονται επίσης από την Ουκρανική ιστοσελίδα Strana που επικαλείται δικές της πηγές.
Έως τώρα την αντιπροσωπία έχουν υποδεχθεί η Ι. Μονή Παντοκράτορος, όπου ο ψευδεπίσκοπος λειτούργησε στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία, η Νέα Εσφιγμένου και η Βατοπαιδίου, όπου διανυκτέρευσαν μετά την άρνηση εισόδου τους στην Παντελεήμονος.
Πηγή του Πατριαρχείου Μόσχας ανέφερε επίσης στο Interfax ότι επτά μοναχοί αποφάσισαν να φύγουν από την Βατοπαιδίου μετά την υποδοχή της αντιπροσωπίας που έγινε εκεί, αν και σήμερα δεν είναι σαφές εάν επρόκειται για μέλη της Αδελφότητας της Βατοπαιδίου ή απλά για επισκέπτες.
Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισήμως καταψήφισε την αποστολή αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση του Επιφάνιου, με 13 Μονές κατά και 5 υπέρ: Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος. Οι Αγιορείτες οι οποίοι παρευρέθησαν και συλλειτούργησαν, συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Συνεπώς, 7 Αγιορείτικες Μονές έχουν μέχρι στιγμής δείξει στήριξη στους Ουκρανούς σχισματικούς, είτε με την ψήφο τους υπέρ της παρουσίας τους στην ενθρόνιση, είτε με την υποδοχή των σχισματικών στις Μονές τους: Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Βατοπαιδίου και Νέα Εσφιγμένου.
Τρεις Μονές, Παντελεήμονος, Δοχειαρίου και Ζωγράφου, αρνήθηκαν παντελώς την είσοδό τους στα Μοναστήρια τους και μια τέταρτη, η Σιμωνόπετρα, τους επέτρεψε μόνο να προσκυνήσουν τα λείψανα της Μονής.

aktines.blogspot.com

Previous Article

Ελπίζω το Άγιο Όρος θα λάβει τη σωστή απόφαση

Next Article

Εμείς θα τους αποκαλούμε Σκοπιανούς, όπως είναι το πραγματικό τους όνομα

Διαβάστε ακόμα