Κελλί τοῦ Ἁγίου Ὄρους στούς σχισματικούς! Πώς το επιτρέπει η Ιερά Κοινότητα; Είναι ενήμερη; Τελικά, το Άγιο Όρος έχει αλωθεί;

Share:

Η Μονή Παντοκράτορα, η πρώτη από τις 20 κυρίαρχες μονές του Αγίου Όρους που άνοιξε τις πόρτες της στους σχισματικούς της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», τους έδωσε τώρα ένα ερειπωμένο κελί για δική τους χρήση.

Μόλις ένα μήνα αφότου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε έναν τόμο αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς τον Ιανουάριο του 2019, έκαναν προσκύνημα στο Άγιο Όρος, όπου ο «Επίσκοπος» Οδησσού Παύλος της OCU τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Μονή Παντοκράτορα .

Το 2020, ένας μοναχός της Μονής Παντοκράτορα έγραψε ένα ευρέως διανεμημένο φυλλάδιο κατηγορώντας τη Ρωσική Εκκλησία ότι προκάλεσε σχίσμα το 1992, όταν ο Φιλάρετος Ντενισένκο επέλεξε να εγκαταλείψει το Πατριαρχείο Μόσχας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εκλογή του ως Πατριάρχη Μόσχας.

Και τώρα, σύμφωνα με τον Vasil, Rudnitsky, τον γραμματέα Τύπου της Επισκοπής Rivne της OCU , ο Παντοκράτορας έχει παραχωρήσει το εγκαταλελειμμένο κελί των Αγίων Αρχαγγέλων στο OCU, και ο Paisy Kril διορίστηκε ηγούμενος.

«Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, ο Κύριος δίνει στους Ουκρανούς δύναμη να ξεκινήσουν μια μεγάλη καλή πράξη—να αναπτύξουν ένα ουκρανικό σπίτι στο Άγιο Όρος», γράφει ο γραμματέας Τύπου.

Το OCU σκοπεύει να αποκαταστήσει το κελί, και μετά αρχίσει να δέχεται προσκυνητές.

«Ουκρανοί πολίτες, Ουκρανοί στρατιώτες, εθελοντές και προσκυνητές από όλο τον κόσμο θα έρθουν σε αυτό το κελί για πνευματική κάθαρση και αποκατάσταση», γράφει ο Rudnitsky.

Τον Φεβρουάριο του 2019 , η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε ότι κάθε μονή μπορεί να αποφασίσει μόνη της αν θα αναγνωρίσει τους σχισματικούς ή όχι. Οι σχισματικοί έχουν υπηρετήσει σε πολλά μοναστήρια τώρα, αν και αρκετά άλλα συνεχίζουν να τηρούν την Ορθόδοξη εκκλησιολογία.

orthochristian.com

Previous Article

Ὁ Ἅγιος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης (†1905-1991)

Next Article

Σύγχρονος γενοκτονία τοῦ ἐνδόξου Ἑλληνικοῦ Ἔθνους